Innen tudhatod, ha napszúrást kaptál: ezek a leggyakoribb jelek

A napszúrás komoly állapot, de megfelelő elővigyázatossággal és a tünetek időben történő felismerésével megelőzhetjük a súlyos következményeket.

Élvezzük a nyarat, de ne feledkezzünk meg a napsütés veszélyeiről sem!

A nyár örömei közé tartozik a napsütéses és a szabadban töltött idő, de a forró napok veszélyeket is rejthetnek magukban. Az egyik ilyen veszély a napszúrás, amely komoly egészségügyi problémákat okozhat. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan ismerheted fel a napszúrást és mit tehetsz ellene. Mi is az a napszúrás? A napszúrás, orvosi nevén insolatiós hőguta, akkor alakul ki, amikor a fejet és a nyakat közvetlenül éri a nap sugárzása hosszabb ideig. Ez a közvetlen hőhatás az agy hőszabályozó központját érinti, ami zavart okoz a test hőmérséklet-szabályozásában. Mik a legfőbb tünetei, hogyan kezelhető és mivel előzhető meg? A részletekért lapozd fel a galériát!

A napszúrás tünetei Fejfájás: Az egyik leggyakoribb tünet a lüktető, erős fejfájás, amely gyakran homlok- vagy halántéktáji fájdalomként jelentkezik. Szédülés: Az érintett gyakran szédül, bizonytalanul érzi magát. Hányinger és hányás: A napszúrás gyakran jár együtt hányingerrel és hányással. Gyengeség, kimerültség: Általános gyengeség és kimerültségérzet lép fel. Izomgörcsök: A kiszáradás és az elektrolit-zavarok izomgörcsöket okozhatnak. Fokozott izzadás: Az érintett erősen izzad, bár a napszúrás súlyosabb formájában az izzadás leállhat, ami nagyon veszélyes állapotot jelez. Magas testhőmérséklet: A testhőmérséklet hirtelen megemelkedhet, ami hőgutához vezethet. Zavartság, eszméletvesztés: Súlyos esetekben zavartság, ájulás, sőt eszméletvesztés is előfordulhat.
Kattints a további képekért!

Jelenleg is harmadfokú hőségriadó van érvényben, ezért nem árt tudnod, milyen színű ruhákat hordj, hogy minél kevésbé szenvedj a melegtől, ha épp a városban vagy más napos helyen van dolgod, ahol kevés a hűvösebb, árnyékos hely.

Leadfotó: 123RF

Oldalak

Video Tóth Andi ekkor térne visssza az énekléshez
Lifestyle
Rengeteg bizarr dologról számolnak be azok, akik Magyarországon megpróbálják visszaváltani a műanyag palackokat. Inkább katasztrofálisan indul ez az egész, mint gördülékenyen.
Home&Design
Nincs megállás, és még több pokoli nap vár ránk sajnos az időjárás előrejelzés szerint. Nehéz meglenni klíma nélkül, de figyelnünk kell arra is, hogy ez az időszak ne dobja meg nagyon a...
Sztárok
Noha a címlapokon ma már inkább fia, Charlie Sheen szerepel, a filmtörténelem szempontjából mégis Martin Sheen alkotott maradandóbbat, hiszen olyan klasszikus alkotásokban játszott, mint az...