Két év után hazatér a száműzetésben élő korábbi spanyol király – Nem mindenki látja szívesen

Bár száműzetése önkéntes, így sem járt hazájában két éve I. János Károly volt spanyol király. Most végre meglátogathatja családját, miután az ellene indított eljárásokat felfüggesztették.

A botrányai is szerepet játszhattak a lemondásában

I. János Károly 1975. november 22-től 2014. június 18-ig volt Spanyolország királya, amikor megromlott egészségi állapotára hivatkozva lemondott a trónról fia, VI. Fülöp javára. A korábban rendkívül népszerű uralkodót számos bírálat érte az elmúlt években. Például kiderült, hogy egy madridi luxusvillát és egyéb ingyenes javakat bocsátott Corinna zu Sayn-Wittgenstein német üzletasszony rendelkezésére. A nála több mint két évtizeddel fiatalabb hölgyről azt pletykálják, hogy már hosszú ideje János Károly szeretője, noha a király 1962 óta Zsófia görög és dán királyi hercegnő férje, akivel három gyermekük született a hatvanas években.

Mindehhez jöttek még a korrupciós ügyek, amibe az uralkodó belekeveredett, és amelyek hatására a 2020-ban úgy döntött, önkéntes száműzetésbe vonul a szeretőjével együtt. Ahogyan arról a Femcafe.hu-n is beszámoltunk, az ex-király az Egyesült Arab Emírségekben „bujdosik”, Nurai szigetén, ahol a hírek szerint irigylésre méltó luxusban tengeti mindennapjait, egy szultán vendégeként.

Bár hivatalos büntetőeljárás sosem indult ellene a hazájában, a közvélemény elítéli a százmilliárd forintnak megfelelő összegű korrupciós ügybe keveredett csalfa királyt, akit egykor a spanyol nemzet apjának tartottak, ugyanis ő volt az, aki a diktatúra után átvezette az országot a demokráciába, és a nevéhez fűződik a leghosszabb virágzó korszak. Ám ahelyett, hogy a legnagyobb spanyol királyok között emlegetnék, szégyenszemre külföldre kellett szöknie.

További részletekért lapozz cikkünk következő oldalára!

Oldalak

  • 1
  • 2