Mindről hallottál már, de ismered az eredetüket is? Íme a 4 leghíresebb babona története

Törött tükör, esernyő, létra…Ki ne hallotta volna már az ehhez kapcsolódó történeteket? De vajon azt is tudod, miért kell odafigyelni ezekre annyira? Cikkünkből most megismerheted a 4 legismertebb babona történetét.

Hiedelmek és babonák

Bizonyos babonák olyan szinten az életünk részévé váltak az évtizedek során, hogy gyakran bele sem gondolunk jelentésükbe, szimplán úgy cselekszünk a mindennapok során, hogy tudatosan elkerüljük a rossz óment. Azt viszont csak kevesen tudják, pontosan miért is nem szabad kinyitni az esernyőt házon belül vagy épp elsétálni egy létra alatt – a hiedelmek átszövik egész életünket, a babonás emberek pedig fokozottan ügyelnek arra, hogy még véletlenül se cselekedjenek a leírtak vagy elhangzottak ellen. Még a laikusok, azok az emberek, akik nem hisznek bennük, ők is igyekeznek nem összetörni azt a bizonyos tükröt, hiszen tudják, hét év balszerencse vár rájuk…Galériánkat átlapozva megismerheted a híres hiedelmek eredetét, amelyek érdekesebbek, mint gondolnád!

A borús, esős napokon gyakran előfordul, hogy már az előszobában kinyitjuk az esernyőnket, pedig a babona szerint balszerencsét hoz, ha zárt helyiségben tesszük ezt. Egyes történészek ezt a hiedelmet az ókori egyiptomi időkre vezetik vissza, és a fáraók napernyőivel kapcsolják össze a babonát. Ám ezek egészen mások voltak, mint a mai esernyők, így a legtöbb történész szerint a viktoriánus Angliában született az esernyőre vonatkozó figyelmeztetés. Charles Panati tudós és író szerint a 18. századi Londonban a fémből készült esernyők kezdtek a mindennapok részévé válni a borús, esős városban, azonban az akkori használati tárgyak mechanizmusa még igencsak kezdetleges volt, így az ernyők kinyitása meglehetősen nagy veszéllyel járt. Nem egyszer előfordult, hogy a rugós esernyő hirtelen kinyílt egy kis szobában, ezzel megsebesítve egy felnőttet vagy gyereket. Egy kisebb baleset is veszekedést váltott ki ekkoriban, főleg, ha egy törékeny tárgy is áldozatául esett a merev ernyőnek: egy idő után éppen ezért az emberek a balszerencsével társították azt, ha valaki bent nyitotta ki az esernyőjét, így igyekeztek ezt elkerülni, a babona pedig azóta is visszatartó erő sok ember számára.
Kattints a további képekért!

Teljesen tönkretette menye nagy napját az a nő, aki ellopta az ifjú pár elől a reflektorfényt: olyan bejelentéssel lepte meg a násznépet, amire senki sem számított, sőt mi több, a menyasszony ugyanerre készült az esküvőn…

Leadfotó: 123rf

Oldalak