Lifestyle

Hedy Lamarr: kora leggyönyörűbb színésznőjeként csinált karriert, majd véletlenül feltalálta a wifit

Sztársága és szépsége mellett Hedy Lamarrt tudásáról is ismeri a világ, találmányai pedig olyan mai technológiákhoz járultak hozzá, mint a Wi-Fi, a GPS, és a Bluetooth.

Szimpla véletlen

Hedy Lamarr osztrák származású amerikai színésznő és egyben feltaláló volt, aki egy merő véletlennek köszönhetően "megteremtette" a világ egyik legnagyobb bizniszét, méghozzá a wifi-hálózatot. Összesen hatszor ment férjhez, ám első házassága idejéből mérnöki szintű ismeretekkel rendelkezett a fegyverekről, valamint a torpedókról is. A második világháború idején ez igen hasznosnak bizonyult, amikor megtudta a híradásokból, hogy a szövetségesek nagyon sok torpedót veszítenek. Szomszédjával, George Antheil avantgárd zongorista-zeneszerzővel egy hatékonyabb torpedó rádió-távvezérlésére szolgáló eszközt javasoltak, ami mint már korábban említettük, véletlenül született meg. Részletek a galériában!

Hedy Lamarr 1940-ben egészségügyi tanácsért fordult szomszédjához, George Antheilhez, aki a zongoraművészet mellett a női endokrinológia szakértője is volt, és csak később került szóba közöttük a torpedók irányítási problémája. A torpedók rádióvezérlését már az első világháború végén is használták, de ezeket könnyű volt eltéríteni a frekvencia zavarásával. Ez ellen azt találták ki, hogy a frekvenciát gyorsan váltogassák az adónál és a vevőnél egyidejűleg, lyukszalag segítségével. Ehhez Antheil főműve (Ballet Mécanique) adta az ötletet, amelyben több gépzongora is szerepel. Mivel a zongorán 88 billentyű van, a torpedóvezérlő találmány leírásában is 88 frekvenciát használtak. Ennyi frekvencia egyidejű zavarásához már túl sok energiára lett volna szükség abban az időben, az egyes frekvenciák pedig kiszámíthatatlanok voltak, mivel azok az egyedi lyukszalagok szerint változtak folyamatosan.
Kattints a további képekért!

Egy nő 15 percig volt a klinikai halál állapotában és most részletesen elmesélte, mit tapasztalat a "másvilágon".

Leadfotó: Getty Images / Donaldson Collection, Forrás

Oldalak

Lifestyle
Fashion&Beauty
Sajnos számos okból tapasztalhatunk hajhullást életünk során, legyen szó akár a koronavírus szövődményeiről, vagy éppen a mindennapos stresszről. Bármi is az ok, a hajhullás olykor nagyon...
Fashion&Beauty
Egy régiúj hajszíntrend látott napvilágot, amely biztosan megosztó lesz a nők körében. Ha mégis bevállalnád (mert miért ne tennéd), akkor mutatunk néhány képet inspirációként.
Fashion&Beauty
A miniszoknyák nemrégiben újra visszajöttek a divatba. De azt tudtad, hogy korábban a feminizmus egyik jelképe volt ez az ikonikus darab?