Ettől az 1 titkos hozzávalótól lesz tökéletes a házi kovászos uborka: roppanós és lédús marad, ha így készíted

A kovászos uborka a nyár slágere, sokan azonban az elkészítés után egyáltalán nincsenek megelégedve a végeredménnyel, mert a házi savanyúság gyakran ernyedt és puha lesz a finoman roppanós koviubik helyett. Szerencsére erre is van megoldás, méghozzá egy titkos hozzávaló formájában.

Mindenki kedvenc nyári savanyúsága

A kovászos uborka évszázadok óta a nyári magyar konyha megkerülhetetlen szereplője: egyszerre frissítő, savanykás, enyhén fokhagymás és szinte abbahagyhatatlanul ropogós. Bár sokan gondolják, hogy kizárólag nálunk ismert ez a különleges savanyúság, valójában számos országban, főként Kelet-Európában és a Közel-Keleten is léteznek hasonló eljárásokkal készülő fermentált zöldségek. Mégis, a magyar kovászos uborka semmihez sem hasonlítható: egyszerre testes és friss, sültekhez, pörköltekhez, grillételekhez vagy akár magában fogyasztva is tökéletes. A hagyományos recept szerint uborkát, vizet, sót, fokhagymát, kaprot és egy darabka kenyeret rétegezünk egy nagy üvegbe, majd napos helyen érleljük néhány napig. A kenyér a fermentáció beindításában játszik kulcsszerepet: a benne található élesztőgombák és tejsavbaktériumok indítják el azt a lassú, természetes erjedést, amely során az uborka elveszti nyers ízét, és savanykás, élénk karaktert kap. A legjobb kovászos uborka készítése azonban nemcsak az alapanyagokon múlik, hanem a pontos arányokon, a hőmérsékleten, a fényviszonyokon és a fermentálási időn is. Ha túl meleg van, az uborka könnyen megpuhulhat, ha viszont nincs elég meleg, az erjedés lassan indul be, és az uborka nyers maradhat. A só mennyisége is kulcsfontosságú: túl kevés só esetén a rossz baktériumok is elszaporodhatnak, túl sok só pedig megállíthatja a kívánt fermentációs folyamatot. A jó háziasszony tehát nemcsak receptet követ, hanem figyeli az időjárást, a napszakokat, és tapasztalat alapján dönt arról, hogy mikor lehet tökéletes a végeredmény. Mégis, vannak, akik évről évre csalódnak: az uborka túl puha, túl savanyú, vagy éppen keserű lesz. Itt jön képbe egy kevésbé ismert, ám annál hatékonyabb trükk, amely garantáltan roppanósabbá és frissebbé teszi az uborkát.

Lapozz!

Oldalak

Video Nagy 2025-ös szerelmi horoszkóp
Lifestyle
Sokan hiszik, hogy ha valaki magyar anyanyelvű, akkor számára a helyesírás gyerekjáték. Pedig vannak olyan szavak, amelyeket még a legműveltebbek is rendszeresen elhibáznak – most kiderül, te vajon...
Sztárok
A 33 éves magyar űrhajós az Axiom-4 küldetés keretében több hetet töltött a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén, július 15-én azonban - a misszió többi tagjával együtt - visszatért a Földre. A...
Sztárok
Az 54 évesen, súlyos betegség következtében elhunyt Schmuck Andor másfél évtizedig rendkívül szoros barátságot ápolt Fodor Zsókával, kapcsolatuk azonban egy ponton váratlanul megszakadt. A 83 éves...
Egészség
Olyan gyógyszerek is akadnak továbbá, melyek a nagy nyári melegben az emberi szervezet hőháztartására gyakorolnak negatív hatást.
Sztárok
Diana állítólag a megszokások rabja volt a napindítóját illetően: korábbi séfje, Darren McGrady szerint, aki 1982 és 1997 között szolgált a királyi udvarban, csak egyetlen olyan étel volt, amit a...
Sztárok
A két jeles amerikai színész 1992-ben, a Nászút Vegasba című romantikus vígjátékban szerepelt együtt, és bár mindeddig egyikőjük sem ismerte el, a forgatást követően randevúzni kezdtek egymással.