3 növény, amit érdemes a konyhádban tartani: tisztítják, szagtalanítják a levegőt, és még fertőtlenítenek is

Sokaknak eszükbe sem jut, hogy levegőtisztítás céljából növényeket rakjanak a konyhába, pedig nem árt, ha tudod, hogy vannak olyan szép zöldek, amelyek még a szagokat is elűzik az előbb említett helyiségből.
Nem mindig elég a szellőztetés
Amikor a konyháról van szó, sokan gondolkodás nélkül a páraelszívóra, rendszeres ablaknyitásra vagy légfertőtlenítőre támaszkodnak. Pedig jóval egyszerűbben és olcsóbban is frissebbé tehetjük a helyiség levegőjét: néhány jól megválasztott szobanövénynel nemcsak dizájnt adhatunk a térnek, hanem segíthetünk leküzdeni a főzés közben keletkező kellemetlen szagokat, pára-kondenzációt, sőt, bizonyos növények természetes antibakteriális hatással is rendelkeznek. A helyiség ártalmas vegyszeres terhelése – például festékekből, műanyagoktól, tisztítószerektől – is csökkenthető egy növényes „zöld fal” segítségével. A konyhába illő növények azonban nem a jól ismert „nárcisz-illatú” példányok közül kerülnek ki: olyan kevésbé klisés, ám mégis hatékony fajták jöhetnek szóba, amelyek felismerik a párás, olajos, meleg környezet kihívásait, és energikus erejükkel harmonikus egyensúlyt teremtenek. Nemcsak a levegő tisztítására kell azonban gondolnunk, hanem arra is, hogy a megfelelő fajta képes lehet természetes fertőtlenítésre is, ez pedig egyértelmű előny ott, ahol folyamatosan főzünk, vagy esetleg gyakran történik vendégfogadás is. Egy jól megválasztott növény felszív másodlagos méreganyagokat is, például bizonyos penészgombát, vagy a levegőben lebegő olajfinom részecskéket. Az azonban kardinális fontosságú, hogy a választott növény túlélje a forró, párás levegőt, az időnkénti vízcseppek által okozott stresszt, és hogy ne felejtsük el egyszer-kétszer meglocsolni, de ne kelljen minden nap odafigyelni rá. Galériánkban most bemutatunk négy igazán különleges és hatékony növényt, amelyek ezeknek az igényeknek tökéletesen megfelelnek!
Leadfotó: 123rf































