Halál, pénz, szex - miért ez a három téma mozgatja az embereket?

Annak idején egyetemen az egyik tanárom mindig azt mondogatta, az embereket általában három dolog foglalkoztatja: a halál, a pénz és a szex. Őszinte leszek, akkor még nem igazán értettem, miért hangsúlyozza ezt olyan gyakran, de azóta számos publikáció és kutatás is született a témában, melyek alátámasztják a hipotézist. Erről lesz szó a következőkben.

Három téma

Aki egy kicsit is otthon van az orosz irodalomban, az talán ismeri Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij Feljegyzések az egérlyukból című kisregényét. A történet egy 40 éves, nyugdíjas hivatalnokról szól, aki úgy bíráskodik a világ és a társadalom fölött, hogy közben ő is ugyanúgy a részese. Az író gyűlölködő főhősét leginkább a szex, halál, boldogság és pénz témák foglalkoztatják, ám ezzel nincs egyedül.

Kicsit elkalandoztam, de a lényeg, hogy az átlagembert is alapvetően három dolog mozgatja: az elmúlás (öregedés, hogy egyszer véget ér az életünk), a financiális jólét (gazdagság, anyagi javak) és a szexualitás - utóbbi ugyebár a híres Maslow-piramis legalján, a legnagyobb biológiai szükségleteknél is megtalálható. Cikkünkben most azt próbáljuk boncolgatni, vajon miért olyan érdekesek a felsoroltak sokunk számára.

A halál

Pszichológusok szerint a halál, mint fogalom, minden embert megmozgat. Bármilyen kultúráról is legyen szó, az élet elmúlása, az, hogy egy nap nem leszünk ezen a világon, önmagában egy misztikus dolog, ebből kifolyólag érdekes. Nem tudjuk, mikor következik be, és mivel ismeretlen, tartunk tőle. Az egyes vallások, nemzetek persze másképp viszonyulnak a kérdéskörhöz, hiszen míg nálunk például gyászolunk és negatívan fogjuk fel a témát, addig mondjuk Mexikóban valóságos bulit tartanak.

Az az érdekes, hogy nemcsak a saját halálunk, hanem másoké - idegeneké - is foglalkoztat bennünket. Ezen belül pedig legjobban az, hogyan távozott el az adott személy - furcsának tűnhet, de ha megfigyeled a környezetedben lévőket, ha ilyen szituációban leszel a közeljövőben, hogy hallasz egy gyászhírt, sokan megkérdezik majd, miben halt meg az illető. A szakemberek egyébként azzal magyarázzák ezt, hogy magunkban, belül valahogy definiálnunk kell, mennyi empátiát érzünk a másik iránt az alapján, mennyit szenvedett vagy mi történt vele a távozása előtt. Ha belegondolsz, sokszor megy az áldozathibáztatás is - tudni akarjuk, hogy a saját hibájából ért-e véget adott embertársunk élete.

A pszichológusok azt mondják, mivel a halál az egyetlen biztos pont az életünkben, és tudjuk, hogy akkor, azzal, ott valami véget ér (gyakorlatilag minden), nehezen dolgozzuk fel - leginkább az egónk miatt. Nem tudjuk felfogni és megemészteni, hogy a világ tovább működik majd nélkülünk.

A pénz

"A pénz egyszerűen azért fontos, mert kényelmet hoz az életünkbe" - olvasható a Super Saving Tips írásában. Ezzel nem nagyon lehet vitatkozni, nem felejthetjük el, hogy a pénz egyfajta szükséglet, hiszen a segítségével biztosítjuk az élethez az alapvető dolgokat - egyébként ha belegondolunk, lehetne a Maslow-piramis legalján, valahol a pincében a biológiai szükségletek alatt, ugyanis az önfenntartó ember rendszerint úgy jut élelmiszerhez, ha megvásárolja. Magyarul, ha nincs lóvé, nincs mit enni. Nyilván minél több bankjegy van a zsebünkben, annál komfortosabb életet tudunk megteremteni magunknak, ez a kettő abszolút egyenesen arányos.

A pénz egy olyan eszköz is ugyanakkor, amivel nem csupán a sajátunkra, de mások életére is képesek vagyunk hatni. Ha csak a közvetlen családtagjainkra gondolunk például: a gyerekünket jó egyetemre írathatjuk be, gondoskodhatunk az egészségügyi ellátásáról és egyéb hasonló dolgok.

Biztosan te is hallottad már a kifejezést, miszerint "a pénz nem boldogít", vagyis a boldogságot nem lehet megvenni. Amint megvannak azok az anyagi javak, melyek kényelmes életet biztosítanak rájövünk, hogy az igazi örömöt soha nem ezek jelentik. A kérdés inkább az, kinek mennyire van szüksége? Mennyi kell ahhoz, hogy elégedettek legyünk? Mi a mérték? Azt is szokták mondani, hogy akinek sok van, egy idő után még több kell - a kapzsiság már egy másik téma, abba nem is szeretnék most belemenni, de tény, hogy számos ember alapvetően elégedetlen és halmozó.

A szakemberek szerint a pénz azért mozgatja így a világot, mert "szabadságot ad számunkra ahhoz, ami nekünk fontos" - legyen az az utazás, hobbi, luxusautók vagy más dolgok. Mi döntjük el, mire költjük. Ha sok pénzed van, úgy érzed, bármit megtehetsz és tiéd a világ. Ad egyfajta olyan magabiztosságot, amit más nem. Legyőzhetetlennek érzed magad - egy darabig persze, mert újra és újra meg kell dolgozni érte.

A szex

Joggal kérdezhetnénk, mit keres a szexualitás a Maslow-piramis legalján az evés-ivás mellett. Pedig a válasz tudományos szempontból egyszerű - ugyanúgy az alapvető biológiai szükségleteinkhez tartozik, teljesen természetes. Hogy miért ez a harmadik téma, ami mozgatja az embereket, arra sem túl bonyolult a magyarázat.

Az ember társas lény, még ha valaki szeret egyedül és független lenni, akkor is szüksége van kapcsolatokra, legfőképp szerelemre. Egy párkapcsolatban pedig kulcsfontosságú a szexualitás szerepe, az egyik legmeghatározóbb tényező. Az egyértelmű, hogy a viszonyokra pozitív hatása van a rendszeres szexuális életnek, hiszen ez igazolja két ember erős vonzalmát, szeretetét, úgymond "életben tartja a tüzet", ami egy idő után számos kapcsolatból kiveszik.

A szex a testi egészségre is pozitív hatással van. Javítja az immunrendszer és a szív működését, betudható egy lightosabb edzésnek, sőt, még az agyat is serkenti. Persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy akinek az életében kevésbé játszik szerepet, annak bármilyen egészségügyi problémája lenne - csupán előnyökkel jár, ha ebben is van egy rendszeresség. Nyilván társadalmilag és biológiailag egyaránt fontos, hogy legyen szexuális életünk, hiszen ez javarészt a családalapításhoz is elengedhetetlen.

Fotók, leadfotó: 123rf; forrás: Quora, Health Line, Super Saving Tips, Psychology Today

Oldalak

Szólj hozzá Te is!