Lifestyle

Navalnij után újabb ellenzéki aktivista lelte halálát a börtönben

Meghalt a börtönben Ihar Lednyik fehérorosz ellenzéki aktivista - közölte kedden egykori pártja és egy politikai foglyokkal foglalkozó civil szervezet. Az aktivistát Aljakszandr Lukasenka elnök rágalmazása címén ítélték elzárásra.

2022 decemberében vették őrizetbe

"Ihar Lednyik, a fehérorosz Szociáldemokrata Párt (Hramada) egykori tagja, aktivista és újságíró elhunyt a börtönben. Hatvannégy éves volt" - közölte a több mint ezer politikai foglyot számon tartó civil szervezet a Telegram üzenetküldő alkalmazáson. A hírt a Vjaszna jogvédő szervezet is megerősítette.

Az aktivistát 2022 decemberében vették őrizetbe, és háromévi börtönre ítélték az elnök rágalmazása címén, miután megjelentetett egy cikket a Szociáldemokrata Párt lapjában.

Pártja szerint a börtönben "jelentősen romlott" az állapota.

A civil szervezet, amely szerint a férfi bélpanaszok miatt műtéten esett át, és szívpanaszai is voltak, nem közölte sem a halál okát, sem pontos időpontját.

A Vjaszna honlapján a szociáldemokrata pártlapra hivatkozva az írta, hogy az aktivista halálát szívleállás okozta. Az orvosok megpróbálták újraéleszteni, de nem jártak sikerrel. A férfi egy minszki kórházban halt meg, ahová a babrujszki fegyenctelepről szállították, ahol a büntetését töltötte.

Az emberi jogi szervezet szerint 2021 óta Ihar Lednyik az ötödik politikai fogoly, aki börtönben halt meg. A Vjaszna szerint jelenleg több mint 1400 politikai fogoly van Fehéroroszországban - írja az MTI.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kijelentette, hogy nem az ő hatáskörükbe tartozik a döntés arról, mikor adják ki Alekszej Navalnij holttestét a hozzátartozóknak - írja az MTI.

Leadfotó: Getty Images

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
A tini-romantika még mindig képes tarolni. Ismét megmutatjuk, hogy mely filmekre kaptak rá a nézők a magyarországi Netflixen!
Sztárok
Zac Efron, hírnevének megszerzése óta rengeteget utazik, mikor munkaügyben, mikor egyszerűen kikapcsolódás céljából. Ennek ellenére sok éven át megőrizte kaliforniai gyökereit, így mindenkit...
Lifestyle
Persze mind tudjuk, hogy a kávé lendületet és energiát ad, na meg persze nagyon finom és sokunk számára elmaradhatatlan kiegészítője a reggeleknek, valójában viszont még ettől is sokkal több rejlik...