Te szoktál mesét olvasni a gyerekednek? Nem is hinnéd, mennyit számít a fejlődésben!

A gyerekek fejlődése a szülőre van bízva. A gyermeknek rengeteg szükséglete van, amelyet a szülőnek kell kielégítenie. A játék, a könyvek szeretete szintén azon múlik, hogy a szülő hogyan viszonyul ehhez a témához. Amennyiben a szülő is szeret olvasni, úgy nagy lesz az esély rá, hogy a gyermek is örömmel lapozgatja a könyveket és felnőttkorában is élvezettel merül bele egy-egy jó olvasmányba. A könyvek, a mesék elősegítik a gyermek lelki, szellemi és érzelmi fejlődését.

Mire jó a mese?

A mesék, a történetek gazdagítják a gyerekek lelkivilágát és nem csak a kommunikációját fejlesztik, hanem a problémamegoldó képességeit is. Azok a gyerekek, akik szeretnek olvasni, és a szülő is egészen kicsi korától olvasott mesét a gyermekének, nagyobb rajzkészséggel és kreativitással rendelkezik. Hiszen ez által nagyobb teret kap a fantáziaviláguk, amelyet a rajzaikban fejeznek ki.

Az esti meseolvasás a gyermek – szülő kötődést is megerősíti, hiszen meseolvasás közben a gyermek kérdez, a szülő válaszol és ezek a beszélgetések bevésődnek a gyermekbe és megerősítik abban a hitében, hogy a szülőre mindig számíthat, támaszkodhat. Márpedig a gyermeknek az egyik legfontosabb tényező, amire szüksége van, az a biztonság, amelyet a szülőnek kell megteremtenie.

Saját problémáit oldja meg

A gyerekek nagyon szeretik magukat beleélni egy-egy történetbe. Nem csak szórakoztatja őket a mese, de sok esetben nevelési szerepe is van egy-egy történetnek. A mese bővíti a szókincsét, így könnyebben ki tudja magát fejezni, és később, az iskolában az olvasás is könnyebben fog menni.

A mesék gazdagítják a gyermek életét, általuk fejlődik a fantáziája. A mesék segítenek a gyermeki intellektus és kommunikációs készség fejlődésében. A mesék nagyon hasznosak, hiszen a gyermek olyan problémákkal találkozik, amelyek őt is foglalkoztatják és ezekben a történetekben olyan érzelmi gondok adódhatnak, amelyekbe ő is nap, mint kerülhet. A mesék segítenek feloldani ezeket az érzelmi konfliktusokat és mintegy támaszt nyújtanak a gyermek számára. A Bogyó és Babóca és Boribon mesekönyvek is többnyire ilyen tanító jelleggel bírnak.

Bogyó és Babóca

A gyerekek hihetetlenül kedvelik Bogyó és Babóca kedves kis történeteit. Az egyik főszereplő, Bogyó, a csigafiú, aki kíváncsi természetű és mindent tudni akar a világról. Legjobb barátja, Babóca, a katicalány. A szereplők sorát gazdagítja Baltazár, a méhecske, Döme, a burgonyabogár, Vendel, a szarvasbogár, Szellő, a szitakötőlány, Pihe, a lepkelány, vagy Ugri, a szöcskelány. A gyerekek azért szeretik annyira Bogyó és Babóca történeteit, mivel az ő kis életüket át tudják ültetni a mese történéseibe. Ezek a mesék, apró kis történetek, olyan élethelyzetekbe sodorják a szereplőket, amelyekben nekik is részük lehet. A mesék mindig happy enddel zárulnak, így a gyerekek is megnyugszanak, hogy az ő problémáikra is léteznek megoldások.

A Bogyó és Babóca történetek megálmodója és alkotója, Bartos Erika, aki nem csak a szövegeket írja, hanem illusztrátorként is tevékenykedik. Bogyó, a csigafiú és Babóca, a katicalány történetei legfőképpen az óvodáskorú gyermekeknek szól. Olyan történeteket dolgoznak fel ezek a mesék, amelyek az óvodás gyermekekkel is megtörténhetnek. A gyermekkönyvek szövege egyszerű, könnyen érthető. A mesék során olyan témák kerülnek feldolgozásra, amivel a gyermek is szembe kerül, legyen ez nehézség, konfliktus, vagy a mindennapok boldog pillanatai. A színes könyvecskék sokféle témát járnak körbe, olyan témákat, amelyekkel a gyerekek is találkoznak. Elalvási gondok, csúfolódás, félelem vagy bűntudat.

Az első lépések 2004-ben kezdődtek az írónő életében, ekkor jelent meg az első Bogyó és Babóca történet. Évente két kötet jelenik meg. 2016-ban a Bogyó és Babóca buborékot fúj kötet Aranykönyv-díjat is nyert, hiszen két olyan fontos témakör – irigység és csúfolódás – került feldolgozásra, amely szintén nagyon hasznos mondanivalóval szolgál a gyermekek számára.

A webáruházban nagy választékban kaphatók ezek a kedves történetek. Többek között a következő köteteket lehet megvásárolni: Bogyó, a csigafiú, Babóca, a katicalány, Alfonz, a tücsök, Bagolydoktor, Baltazár, a méhecske, Pihe, a lepkelány, Vendel, a szarvasbogár, Bogyó és Babóca, Bogyó és Babóca az óvodában, Bogyó és Babóca épít, Bogyó és Babóca virágai, Bogyó és Babóca zenél.

Boribon mesekönyvek

A gyerekek a Boribon történeteket is nagyon kedvelik, hiszen ugyanolyan dolgokon mennek keresztül, mint Boribon és Annipanni, és jó érzéssel tölti el őket, hogy a gondokra, az aktuális problémákra létezik megoldás. A kislány és a barna mackó már több tíz éve a gyermekek jó barátja. Kortalanságuk nem gátolja meg őket, hogy vigaszt és reményt nyújtsanak a kicsiknek és a nagyobbaknak. Az írónő nem szándékosan ír tanító jellegű jeleneteket a mesékbe, mégis a legtöbb meséből tanulhatnak valamit a gyermekek. Talán attól válnak szerethetővé ezek a történetek, hogy nem tudatosan vezetik a gyerekeket, ők mégis hasznos dolgokra fordítják az ott tanultakat.

A szerző 80. születésnapja alkalmából készített egy díszdobozos kiadást – 5 Boribon mese - ünnepi kiadás –, 5 kötetet foglal magába: „Annipanni, mesélj nekem!, Boribon születésnapja, Boribon és a 7 lufi, Boribon házikója, Jó éjszakát Annipanni!”.

A Boribon mesék mindig tanítanak is valamit, még ha nem is szándékosan teszik azt. A Boribon, a bajnok is egy ilyen kedves történet. Annipanniék futóversenyt rendeznek. Boribon mellett, a mókus, a nyuszi és a béka is versenyzik. Boribon azonban megsérül, így nem ő kapja az érmet. Később célba dobó versenyt is rendeznek. A meséből kiderül, hogy ki nyeri ebben a versenyszámban az érmet.

A Boribon és az állatok egy nagyon hasznos kis mesekönyv, hiszen Boribon a bölcsisekkel ismerteti meg az állatokat. A webáruházban széles választékban lehet Boribon képeskönyveket kapni, így a szülők kedvükre válogathatnak, hogy meglepjék a gyermekeiket ezekkel a csodálatos történetekkel.

Fotók: 123rf.com, pelenka.hu
Lead fotó: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!