Így élt és étkezett egy kisemmizett magyar grófnő a háború után

A magyar arisztokrácia számára a második világháború befejezése egyben a jómód és a fényűzés végét is jelentette. Egy mindenétől megfosztott grófnő a nehéz évekről mesélt.

Kifosztott arisztokrácia

A második világháború végével, illetve a szovjet hatalomátvétellel teljesen ellehetetlenült a magyar arisztokrácia. A korábban kiváltságos réteg tagjai elveszítették birtokaikat, kastélyaikat, értékeiket, sőt, még nemesi címüktől is megfosztották őket. A megszokott fényűzést felváltotta a nélkülözés és a kirekesztettség. Az egyik legősibb magyar arisztokrata család sarját, Gróf Nádasdy Borbálát lepsényi kúriájukból egy bakonyi vadászházba sodorta a történelem, ahol szüleivel együtt mindennap keményen megdolgozott a napi betevőért.

Kapu az arisztokrácia és a jómód világára

Gróf Nádasdy Borbála több ízben is megosztotta már a világgal saját és családja történetét. A háború utáni, nélkülözéssel teli éveket először Bécsbe, majd Párizsba való disszidálás követte – színésznőként, később balettmesterként kereste a kenyerét. Először a rendszerváltás idején térhetett vissza Magyarországra.

Fotó: 123rf.com

Oldalak