Egyetlen tényezőn múlhat a fogyás sikere? A szakértő szerint nagyon fontos, hogy ez meglegyen

A fogyókúra sikere vagy kudarca gyakran nem az akaraterőn, a kitartáson, vagy a fogyókúrás módszeren múlik. Van ugyanis egy tényező, ami jelentős hatást gyakorolhat a testsúlyra pozitív és negatív értelemben egyaránt, és akár a fogyókúra eredményességét is befolyásolhatja. Szakértőnk, Dr. Gajdács Ágnes obezitológus, testsúlygyógyász elárulja, mi az a tényező, amit a diétánál muszáj figyelembe venni.

A fogyókúra sikerét nagyban befolyásolhatja

Ez a tényező a környezet, amelyben a nap nagy részét töltjük. Kutatások szerint a környezet (pl. lakhely, munkahely, családi körülmények) önmagában is hozzájárulhat a súlyfelesleg kialakulásához, vagy észrevétlenül megakadályozhatja az áhított testsúly elérését. Szerencsére a hájasító környezetet néhány egyszerű trükk segítségével testsúly-barát környezetté alakíthatjuk át.

Selejtezés

A hájasító környezet elleni harcban a legfontosabb - bár sokak számára idegesítő - feladat a selejtezés, vagyis a közvetlen környezetünk „aknamentesítése”. Első lépésben fókuszáljunk a lakóhelyünkre, ezen belül a hűtőszekrényre. El kell tüntetni minden olyan ételt és italt a hűtőszekrényből, ami nem szolgálja az egészséget, és hozzájárulhat a zsírpárnák gyarapodásához. A hűtőszekrény után következik az éléskamra és az összes, élelmiszer tárolására szolgáló szekrény, polc. A fogyókúra sikere érdekében ki kell selejtezni minden olyan élelmiszert, italt, amelyen a címke nem tartalmazza az összetevőket, kalória-, zsír-, szénhidrát-, és fehérjetartalmat. Nem szolgálják az egészséget azok az élelmiszerek sem, amelyek tele vannak tartósítószerrel, mesterséges színezékkel, mesterséges adalékanyagokkal. Az ételek, italok egy része ráadásul nagy mennyiségű rejtett cukrot, sót, zsírt tartalmazhat, amelyek úgy okoznak hízást, hogy nem is tudunk az elfogyasztásukról.

Saját polc

A hájasító környezet elleni harc azonban konfliktusok forrása lehet, ha a családtagok ragaszkodnak megszokott kedvenceikhez. Megoldást jelenthet a családi megállapodás egy fogyókúrás polc kijelöléséről a hűtőben és az éléskamrában egyaránt, ami a súlybarát ételek, italok helye. Praktikus, ha a fogyókúrás polc van szemmagasságban, mert a hűtő, vagy a kamra ajtajának kinyitásakor mindenki ezeket az ételeket látja meg először. Így a tudatalattira hatva csökkenhet a családtagok ellenállása az egészséges élelmiszerekkel kapcsolatban. Ha otthon már minden rendben, jöhet a munkahelyünk. A fiókunk, szekrényünk, a szobánk szintén rejtegethet a karcsúság ellen ható ételeket, italokat, ezektől szintén meg kell válni. Ne hagyjuk ki az autóban, vagy a táskában rejtegetett hízást segítő nassolnivalókat sem!

A hízásra hajlamosító élelmiszer tartalékok felszámolása persze drasztikus megoldásnak tűnhet, ráadásul sokakban a selejtezés ténye tudat alatt ellenállást kelt, mert pazarlásnak érzik a felesleg kidobását. A selejtezés azonban nem feltétlenül egyenlő a kidobással, hiszen akár el is ajándékozhatjuk, jótékonysági célra felajánlhatjuk a nem lejárt szavatosságú, bontatlan élelmiszereket.

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Fotó: pinterest

Oldalak

Szólj hozzá Te is!