Lifestyle

Generációs útikalauz nőknek - Mit jelent nőnek lenni az XYZ generáció számára?

A Felelősen Magadért Egyesület (FEME) május 17-én, az Öbölházban tartja meg a „Body Talks” beszélgetős estjét, amely során Tari Annamária klinikai pszichológus és a FEME alapító szülész-nőgyógyásza, Dr. Katona Renáta vitatja meg a közönséggel a női generációs problémákat.

Segítségnyújtás egymásnak

A FEME hiánypótló kezdeményezést indított útjára „Body Talks” vagy másképpen az „XYZ-generációs útikalauz a női testi-lelki egészséghez” elnevezésű rendezvényével, ahol szakértők folytatnak párbeszédet arról, milyen eltérő kihívásokkal szembesülnek a nők a különböző életkorokban, milyen generációs szakadékot kellene áthidalniuk ahhoz, hogy jobban megértsék a következő nemzedéket, és valós segítséget tudjanak nyújtani egymásnak.

Testi és mentális egészség napjainkban

A FEME tavaly novemberben Szegeden rendezte meg először a generációs tematikájú jaksity kata műsorvezető beszélgetését, és a teltházra, valamint a hatalmas igényre való tekintettel úgy döntött, hogy folytatja ebben az évben is. A májusi eseményen Tari Annamária klinikai pszichológus, valamint a FEME alapítói közül dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyász és Jaksity Kata műsorvezető vitatja meg, melyik generációnak milyen tipikus gondokkal kell szembenéznie; az adott nemzedékre melyek a legjellemzőbb viselkedésminták, és hogyan tudják kezelni a testi és a mentális egészségüket, a nőiesség megélést befolyásoló aktuális hatásokat. Ugyanis, a társadalmi normák gyors változása, a 21. század információtechnológia újításai olyan környezetet teremtettek, amelyben egy-egy nemzedék tagjai nagyon távolinak érezhetik magukat egymástól, és egészen eltérő helyzettel kellene megküzdeniük. A magyar terminológia szerint, X generációnak az 1961-1981-ben, Y generációnak az 1982-1995-ben, Z generációnak pedig a 1996-2010-ben születetettek nevezik, ezután jön az A vagy alfa generáció.

A kamasz lányokra nagy hatással van a vizuális szcéna

tari annamária előadások Tari Annamária szerint a női identitás szempontjából kiemelten fontos, milyen viszonyban van egy nő a testével, a nőiségével, és ezzel kapcsolatban pedig egyre aggasztóbb trend észlelhető. „Ma már 9-10 éves korra csúszott le az étkezési zavar, a mai kiskamaszok sokszor már úgy akarnak kinézni, mint a legdivatosabb, legszebb influenszerek. A vizuális szcéna nagyon erős szabályokat diktál, a test elfogadása megváltozott, és rivalizálást hozott a nők között az online térben” – hangsúlyozza a klinikai szakpszichológus.

_
_
Az Egyesület májusi rendezvényén a szakértők kitérnek arra is, hogy a biológiai érés ideje dr katona renáta szülész nőgyógyász egyre korábban kezdődik. 11 éves korban már elkezdődhet a menstruáció, míg az érzelmi érettsége ideje inkább kitolódik. Ugyanakkor az orvos-beteg kapcsolatra és kommunikációra is hatással lehet a generációs különbség. „Nekem X-generációsként sokkal könnyebb kapcsolódnom egy másik X-generációssal, mert pontosan és felkészülten jönnek, elfogadják az orvos tanácsát, tudják, hogy az orvos jót akar nekik, nem fogalmaznak meg azonnali elvárást. Tehát gördülékenyen megy az együttműködés. Egy Y-generációs már használja az internet összes vívmányát, előzetesen tájékozódik és koncepcióval érkezik. Elmondja, szerinte mi az adott betegsége, és kezelését illetően is már keresi az alternatívát. Inspiráló és nagyon partneri az együttműködés velük. Az igazi nagy falat a Z-generáció, hiszen a kommunikációjuk teljesen eltérő. Helyettük sokszor a szülő beszél. A tinédzserek gyakran telefonnal a kezükben érkeznek a rendelőbe is, és ha anamnézis felvétel közben kapnak egy üzenetet, azt megnézik, és néha még reagálnak is rá. A legutolsó vérzését pedig sokszor nem applikációban vezetik, hanem egy Instagram képet keresnek, amihez kötni tudják a menstruációt. Nőgyógyászati kérdésekben is információikat gyakran kortárs fórumokon, blogokon keresztül vagy influencerektől gyűjtik” - mondja Dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyász.

Mitől szorong az X, Y, Z generáció?

A FEME „Body Talks” következő eseményén a szakértők beszélnek majd arról, mit jelent nőnek lenni az XYZ generáció számára, hogyan tudják megszeretni magukat, elfogadni és felkészülni a női léttel járó folyamatos változásra, milyen krízist okozhat az öregedés folyamata, mitől szorong az X, Y, Z generáció. A menopauzába lépve milyen párkapcsolati nehézséggel kell várhatóan megküzdeni, és hogyan lehet átcsatornázni a női energiákat a termékeny életszakasz végével.

A FEME „Body Talks” május 17-én, Budapesten kerül megrendezésre, 19:00 órai kezdettel az ÖbölHáz Rendezvényközpontban (Kopaszi-gát 2, 1117).

Regisztráció és jegyinformáció

Az egyesület további tartalmai az alábbi felületeken érhetők el:

Facebook: facebook.com/felelosenmagadert
Youtube: @FELELOSENMAGADERTEGYESULET
Podcast: FEME-Nőkről, nőknek-tabuk nélkül
Honlap: www.feme.hu

Lead fotó: Pexels /карина каржавина/

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Aligha akad olyan eszköz, amivel 100 százalékos biztonsággal megelőzhető egy autólopás, ugyanakkor érdemes megismerni a rablók módszereit, hogy felismerjük, ha esetleg belefutnánk egy csapdájukba....
Home&Design
Úgy érzed ideje beújítani pár őszi lakberendezési kiegészítőt? Mutatjuk a jelenlegi kedvenceinket.
Fashion&Beauty
Nyáron sokan visszatérnek egy régi szabályhoz: ha kisüt a nap, világosítsd a hajszínedet! Éppen emiatt idén is kialakulóban van egy hajtrend, ami biztosan közönségkedvenc lesz: ez pedig a kaliforniai...