Lifestyle

FemCoach: Sokszor anélkül, hogy tudnánk róla, újabb feladatokat kapunk – Az élettől

Miért vonzunk be életünkbe mindig ugyanolyan helyzeteket, embereket, eseményeket?

FemCoach - Dr. Sinkó Erika

Minden reggel azért kelek fel és ugrok ki vidáman és energikusan az ágyból, mert mélyen hiszek abban, amit csinálok. Hiszek abban, hogy az a nézőpont, ahonnan éppen nézzük magunkat vagy a világot, igenis számít! Hiszek abban, hogy tudunk változni, és a változás sokszor rajtunk múlik. Ez a perspektíva az, ahonnan el lehet mozdulni gyakorlatilag bármerre. A határ pedig csakis tőlünk, a mi gondolkodásunktól függ.

Szakértőnk: Dr. Sinkó Erika, coach

Gábor 3 éve konfliktusban áll főnökével. Egy rossz kommunikáció következtében kapcsolatuk odáig fajult, hogy a főnök, ahol tud, támad és mar, Gábor védekezik és elkerül. Mostanra annyira elmérgesedett a helyzet, hogy Gábor – nem látva a helyzetben rejlő megoldatlan leckét és lehetőséget – azon gondolkodik, új állás után néz. A helyzet nem új számára, előző munkahelyét is ilyen okokból hagyta el… Az “ismétlődés” nem csak munkahelyi esetekben fordul ez elő, hanem baráti, - és párkapcsolatokban (mindig “szemét pasi/nő” bevonzása), illetve bizonyos helyzetekben egyaránt megfigyelhető.

Mit nem tanultunk meg? Mit nem veszünk észre?

Annak idején azért kaptunk házi feladatot az iskolában, hogy gyakoroljunk, nagyobb jártasságot és tudást szerezzünk az ismétlések során. Voltak, akik szerették a leckéket, könnyen és gyorsan megoldották, voltak, akik nyögvenyelősen rágták át magukat a különböző feladatokon, no és voltak, akik neki sem fogtak lustaságból, vagy azért, mert nem bíztak magukban.

Mostanra hátunk mögött hagytuk a tanulás intézményi formáját, ám sokszor anélkül, hogy tudnánk róla, újabb feladatokat kapunk. Az élettől. Mindkét esetben leckéről beszélünk. Mindkét lecke valamit megmutat, megtanít, gyakoroltat, ráadásul mindkettő eredményének célpontja mi, saját magunk vagyunk. Ezeket a feladványokat egyénre szabottan kapjuk, vannak közöttük olyanok, melyeket egyedül megoldunk, néhányukhoz pedig segítséget kérünk. De vajon mindig látjuk? Mire és miért jó ez nekünk?

Akik nem veszik, vagy nem akarják észrevenni egy-egy velük szembe jövő helyzetben rejlő lehetőséget, esetleg a kudarcokat nem vagy nem jól kezelik, azok nem hajlandók látni ezeket a tanításokat. Ők azok, akik inkább elkerülnek és menekülnek egy-egy megoldásra váró feladat elől. Ez is egy megoldás. Azonban így elmennek olyan események, helyzetek, emberek mellett, melyek magukban rejtenek olyan információkat, melyek új megoldást, irányt és inspirációt adhat(nak) számukra. Gábor sem először találkozott ezzel a helyzettel, volt már ilyen, „tipikus” konfliktusa. A munkahelyváltás ebben a helyzetben egy menekülési út, ám maga a kialakult kommunikációs helyzet kezeletlenül marad. Azáltal, hogy helyet, struktúrát és formát változtatunk, a lecke még nincs megoldva.

Főnök iroda veszekedés vita munkáltató munkavállaló

Ezek után hogyan tovább?

Érdemes időt szánni magunkra és elgondolkodni, milyen hasonló, visszatérő szituáció van munkahelyünkön vagy életünk más területén. Összegyűjtve ezeket, közös vonást, tulajdonságot keressünk bennük, majd ha tényleg szeretnénk megszabadulni ezektől, tegyük fel a kérdést magunknak: „Mit mutat számomra ez az ember vagy helyzet? Mi az, amit látnom kell, ahhoz, hogy másképp alakuljon a végkimenet?” A válaszok nem mindig jönnek azonnal, vagyis némi türelemre és gyakorlásra van szükségünk a sikerhez. Épp úgy működik, ahogy annak idején, az iskolában tanultuk a betűket: először csak részleteket, aztán az egyes betűket, később a szavakat végezetül mondatokat, fogalmazásokat is tudtunk írni. Gábor esete és a hozzá hasonló többi, újból és újból előforduló munkahelyi vagy magánélet helyzet legyen gyanús és őszintén vizsgáljuk meg közelebbről!

Ha mi nem is, de leckéink egészen biztos, hogy szeretnek bennünket és ragaszkodnak hozzánk. Addig vannak jelen életünkben, addig ismétlődnek – sokszor egyre erőteljesebben – míg meg nem látjuk és tanuljuk azokat a tanításokat, ami egyéni fejlődésünkhöz szükséges. Jó munkánkért cserébe kiváló problémamegoldó gondolkodást és újabb leckéket kapunk azért, hogy személyiségünk és életünk tovább fejlődhessen.

Iroda férfiak lecke kocka épít coach történet

Imádom azt a szabadság érzést, amivel elhiszem és érzem, hogy bármit megvalósíthatok, elérhetek, bármi az enyém lehet! Aki már egyszer is megengedte elméjének a szabadság gondolatát, azt tudja, miről beszélek. Ez az egyszerű, bármikor, bárki rendelkezésre álló gondolat képes elvezetni és átélni a megbocsátás, boldogság, határtalanság, önbizalom, tolerancia, hit érzését, miközben lehetőségek millióit képes elhozni életünkbe. Pedig ez, csak egy egyszerű gondolat.

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Lifestyle
Sztárok
Csisztu Zsuzsa egy különleges estén van túl. Meg is mutatta a rajongóknak, hogy milyen csodálatosan nézett ki.
Sztárok
Tudvalevő, hogy Meghan Markle színésznőként kereste a kenyerét, mielőtt 2018-ban összeházasodott volna Harry sussexi herceggel. Az esküvőre Rick Hoffman, Meghan egykori színészkollégája is hivatalos...
Sztárok
A 31 éves modell nemrég részletekbe menően elevenítette fel a megrendítő esetet.