Ezt az egy dolgot soha nem lenne szabad fogyasztanod lefekvés előtt: rémálmaid lesznek tőle

Sokan hallottuk már a régi mondást, miszerint aki nyugodt éjszakára vágyik, az jobb, ha lefekvés előtt nem nassol sajtot és kekszet. A népi bölcsesség szerint ugyanis a sajt lidérces álmokat okozhat – de vajon van ennek bármilyen tudományos alapja?
Rémisztő álmok
Most végre megszületett a válasz egy olyan kérdésre, amely generációk óta borzolja a sajtkedvelők idegeit: valóban rémálmokat okoz a sajt, ha közvetlenül elalvás előtt fogyasztjuk? Egy friss kutatás, amelyet a brit luxusalvással foglalkozó The Odd Company végzett, megpróbált rendet vágni a mítosz körül. Harminc résztvevőt kértek fel, hogy négy egymást követő estén keresztül kóstolják meg az Egyesült Királyság négy legnépszerűbb sajtfajtáját – brie-t, cheddart, stiltont és mozzarellát –, majd rögzítsék álmaikat. Az eredmény meglepő volt: azok, akik elalvás előtt 30 gramm sajtot fogyasztottak, 93 százalékkal nagyobb eséllyel számoltak be nyugtalanító, sőt, kifejezetten rémisztő álmokról. A beszámolók között szerepelt megcsalás, váratlan találkozás egy exszel, elfelejtett születésnap, robotok támadása barátok ellen, sőt még egy dühös tánctanár is, aki salsa órán szidta le az álmodót.
A kutatás szerint a brie volt a legrosszabb választás azok számára, akik békés álomra vágynak: a brie-t fogyasztók 68 százaléka számolt be rémálmokról. Ez arányait tekintve rosszabb, mint a stilton (63%), a cheddar (56%) vagy a viszonylag „legkíméletesebb” mozzarella (40%) esetében. Az esti sajtfogyasztás nemcsak az álmokat befolyásolta, hanem az alvás mennyiségét is jelentősen csökkentette. A résztvevők fele átlagosan egy óra hét perc alvást vesztett éjszakánként. A részletesebb elemzésből kiderült, hogy a nők átlagosan öt perccel többet vesztettek az éjszakai pihenésből, mint a férfiak. A táplálkozási szakértő, Amie Alexander (regisztrált dietetikus a Nutri Peak-nél) szerint a sajt táplálkozási összetétele miatt is hatással lehet az alvás minőségére és mennyiségére. „A sajt telített zsírokat és fehérjét tartalmaz, amelyek nehezen emészthetők, és megemelhetik a testhőmérsékletet. Ha az emésztőrendszer még órákkal később is dolgozik – például éjfélkor elfogyasztott sajtos nassolás után –, az megakadályozza a szervezetet abban, hogy mély, helyreállító alvási fázisokba jusson” – magyarázza Alexander. Hozzátette, hogy egy másik lehetséges magyarázat az álomaktivitásra a sajtban található triptofán, egy aminosav, amely szintén hatással lehet az alvási ciklusra és az álomélmények intenzitására.
Lapoozz! A cikk a következő oldalon folytatódik!