Megnyerték az Eurovíziót, pár órával később már a hazájukért harcoltak az ukrán fronton

Az ukrán Kalush Orchestra lett az idei Eurovíziós Dalfesztivál nyertese, a tagoknak azonban nem maradt sok ideje a sikert ünnepelni, órákkal a döntő után már Ukrajnába utaztak harcolni.

Ukrajna nyerte az idei Eurovíziós Dalfesztivált

Szombaton egész Európa a tavalyi nyertes hazájában, Olaszországban megrendezett Eurovíziós Dalfesztivált figyelte, aminek döntőjében végül az előzetesen toronymagas esélyesnek tartott ukrán induló, a közönségkedvenc Kalush Orchestra folkzenekar győzedelmeskedett. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is gratulált a csapatnak, és reményét fejezte ki, hogy jövőre a visszafoglalni tervezett Mariupolban rendezik majd meg a dalversenyt. A siker azért is rendkívüli, mert az együttes tagjai nem igazán tudtak együtt próbálni az elmúlt hetekben, ráadásul Ukrajnát is csak külön engedéllyel hagyhatták el, mivel a háborús helyzet miatt a 18 és 60 év közötti hadköteles ukrán férfiak nem utazhatnak külföldre. A etno-rap banda egyik tagja otthon is maradt, ez idő alatt is a fronton teljesített katonai szolgálatot – írja a Euronews.

Pár órával győzelmük után publikálták a győztes Stefanija című dalukhoz tartozó videóklipet, amin a háború sújtotta Ukrajnát és harci felszerelésben lévő nőket láthatunk – írja a 444.hu. Alapvetően a dal a szerző édesanyjáról szól, annak áldozatvállalásáról, öregedéséről, és már azelőtt íródott, hogy az orosz hadsereg lerohanta volna Ukrajnát, ám az új helyzet a dalnak is új színezetet adott, és afféle himnusz lett belőle. Például az egyik ilyen sora miatt: „Mindig haza fogok találni, akkor is, ha az összes utat lerombolták”. A dal hetek óta a helyi slágerlisták élén található.

A Kalush Orchestra tagjainak nem maradt sok ideje a győzelem megünneplésére. A frontember, Oleg Psziuk mindössze néhány órával a finálét követően fegyverre cserélte a mikrofont, zenekarával együtt ugyanis a döntő másnapján már hazautaztak Torinóból, hogy csatlakozzanak az oroszok ellen harcoló hadsereghez az ukrán fronton – írja az Index.

Jövőre Ukrajna rendezheti az Eurovíziós Dalfesztivált, ezzel kapcsolatban Zelenszkij elnök is megszólalt. Cikkünk a következő oldalon folytatódik.

Lapozz!

Oldalak

  • 1
  • 2