Már a Kremlben sincs egyetértés: egyes orosz tisztviselők szerint itt az ideje feladni az ukrajnai háborút

Az amerikai orosz nagykövet beszélt a moszkvai tisztviselők körében bekövetkezett szakadásról. Egy részük most már a kapitulációt tartja a legjobb megoldásnak.

Szakadás alakult ki a Kremlben

Anatolij Antonov amerikai orosz nagykövet szerint az ukrajnai háború miatt szakadás alakult ki a Kremlben: egyes moszkvai tisztviselők készek feladni a harcot, visszavonni a megszálló csapatokat és „bűnbánatot akarnak tartani” – adta hírül a Portfolio. Az orosz állami televíziónak nyilatkozó nagykövet szerint Amerika titokban tárgyalási feltételeket ajánlott Putyinnak a brutális harcok leállítására, és utalt arra is, hogy egyesek a Kremlben készek feladni az ukrajnai harcot.

A magas rangú vezető diplomata – akit meglehetősen keményvonalasnak tartanak – hangsúlyozta, hogy ő maga nem tartozik a kapitulációra hajlandók közé. Mint mondta, „az amerikaiak tárgyalásokra kényszerítenek bennünket, de bizonyos feltételek mellett.” Ezek közül hármat említett, melyek a következők:

  • hagyják abba a katonai akciókat „a különleges katonai művelet” keretében;
  • csapataikat vezessék vissza oda, ahol február 24-e előtt voltak;
  • illetve a harmadik feltétel Antonov szavaival: „megbánunk mindent, amit tettünk”.

A nagykövet azonban minderre határozott választ adott: „nem lesz ilyen kapituláció. Soha!” Hozzátette azonban, hogy ez az „itt dolgozó orosz diplomaták” álláspontja, azt sugallva, hogy mások kevésbé biztosak ebben.

A veterán nagykövet nem említette név szerint Putyint, helyette „legfőbb főparancsnokként” hivatkozott rá. Ezzel egyértelművé tette, hogy a katonai stratégia – amelyet még az orosz biztonsági és katonai ranglétra egyes fokain is hibásnak tartanak – a Kreml legfelsőbb szintjéről származik.

Anatolij Antonov azután tette észrevételeit, hogy Oroszország láthatóan nem tud jelentős előrelépést elérni Ukrajnában. Erről bővebben cikkünk következő oldalán olvashatsz.

Lapozz!

Oldalak

  • 1
  • 2