Egy profi bombabiztos tanácsai álláskeresőknek

Az önéletrajzok, a kapcsolódó interjúk és az állásbörzéken történő tanácsadás, valamint a vállalatok visszajelzései alapján az a trend rajzolódik ki, hogy a cégek a megfelelő képzettség mellett elsősorban a motivált, csapatjátékos, pozitív személyiségeket keresik. Aki mindezt képes az önéletrajzában és egy állásinterjú során megjeleníteni, annak jó esélye van az álláskeresés során.

Legyél csapatjátékos...

Az egyes állások betöltésének feltétele a megfelelő végzettség és bizonyos képzettségek megléte. Az angol nyelvtudás vagy a megfelelő számítástechnikai ismeretek hiánya a legtöbb állásnál önmagában is kizáró tényező. Mégis, pusztán a végzettség és a megfelelő képzettség nem garancia egy állás elnyerésére. A cégek egyre kevésbé pusztán szakembereket toboroznak, hanem olyan munkatársakat keresnek, akik képesek csapatban dolgozni, másokkal együttműködni, motiváltak, vágynak a sikerre és teljesíteni akarnak. Hiába jó mérnök valaki, ha nem tudja magát megértetni a tervezőtársaival, a kivitelezővel, a megbízóval vagy a főnökével, akkor munkája nem lesz eredményes.

Legyél felkészült

Tetszik az oldal?
Nyomj itt egy nagy
Tetszik-et és gyere
máskor is!
“A cégek már az állásinterjúnál is keresik a motiváltság jegyeit. Egyik biztos jel például az, ha a jelölt az állásinterjú előtt felkészül az adott cégből, és az interjúra már úgy érkezik, hogy tudja, hogy az mivel foglalkozik, mik a legfrissebb hírek róla. A felkészülés nem kerül többe egy félóránál, mégis busásan megtérül. Pozitív hozzáállással akár az önéletrajzban lévő kisebb gyengeségeket is lehet ellensúlyozni. Ugyanígy a sztenderd interjúkérdésekre fel lehet készülni és előre végiggondolni, mit is válaszolunk ezekre. Pusztán arra van szükség, hogy a munkáltató fejével tudjunk gondolkodni.” - mondta Dobár Attila, a JobGroup ügyvezető igazgatója.

Az előzetes felkészülés és rátermettség mellé kellő rugalmasság is kell hogy párosuljon. Különösen a 10-15 éve már dolgozó jelöltek esetében igaz, hogy ha nem készek a változásra, nem fognak tudni előrébb lépni. Ha valaki karriert akar váltani, például feladja a vállalkozását és alkalmazottként akar elhelyezkedni, vagy új területen akar munkát vállalni, mentálisan is fel kell magát készítenie arra, hogy ezentúl sok minden másként lesz. Új készségeket kell megtanulni, adott esetben másik városba kell költöznie, presztízs vagy jövedelem szempontjából is kompromisszumot kell kötnie. Enélkül ugyanis nem fog tudni versenyezni a hasonló úton már régebb óta haladókkal.

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!