A Duna lett a legszennyezettebb folyó Európában

Az átfogó kutatás során a víz gyógyszertartalmát vizsgálták.

Szenyezett víz

72 ország folyóit vizsgálták a kutatók, hogy kiderüljön azok antibiotikum-szennyezettsége. A Dunában többb ponton is a határérték felett van az antibiotikum-koncentráció, derült ki az átfogó kutatás eredményeiből.

A víz ilyen esetben azért különösen veszélyes, mert hosszútávon ellenállóvá teszi a baktériumokat az antibiotikum-kezelésekre, ezáltal sokkal nehezebb lesz megbirkóznia az emberiségnek egy-egy betegséggel. Habár az antibiotikum elpusztítja a vízben található kórokozókat vagy megállítja azok szaporodását, hosszútávon immunissá válnak a gyógyszerekre.

Következmények

Ennek a veszélyes esetnek a hátterében a fel nem használt gyógyszerek helytelen kezelése állhat, a hatóanyag ezúton kerülhet be a talajvízbe. Világszerte évente közel 700 ezer ember hal meg amiatt, mert olyan betegségben szenved, amit az antibiotikumra immunis paraziták, vírusok és gombák okoznak. A szakértők attól félnek, hogy ez a szám egyre csak emelkedni fog és 2050-re több áldozatot szednek ezek a "szuperkórokozók", mint a rák.

Míg a Dunában hét, addig az Európában eddig legtisztább folyónak vélt Temzében is öt különböző féle antibiotikumot mutattak ki a kutatók.

A gondozók felhívják a figyelmet egy fontos szabályra, amivel megmenthetjük az állatok életét.

Leadfoto és fotó: 123rf.com

Oldalak