Lifestyle

Mit tegyünk, ha törvényes örökösünket ki akarjuk hagyni a végrendeletből?

Az emberi kapcsolataink sajnos nem mindig úgy alakulnak, ahogy szeretnénk. Igaz ez a családon belüli kötelékekre is, csak ebben az esetben még bonyolultabb lehet a helyzet. Ha egy barátunkkal, ismerősünkkel megromlik a viszonyunk, akkor legfeljebb megszüntetjük a vele való érintkezést, de ha közeli rokonról van szó, akkor lehetnek kötelezettségeink, illetve jogaink is.

Dr. Sass Rita családjogi ügyvéd segítségünkre lehet mindenféle családi jogot érintő ügyekben. Válóper, gyermekelhelyezés, tartásdíj, vagyonmegosztás és öröklés esetén is célszerű igénybe venni a szakember segítségét, hiszen egymagunk nehezen igazodnánk ki a bonyolult jogi eljárásokban.

A családjogi ügyvéd szerepe

A jogi képviselet kiemelten fontos a családon belüli ügyekben. Annyira megromolhatnak több évtizedes kapcsolatok is, hogy előfordulhat, hogy a két fél nem tud egymással kommunikálni sem. Arról nem is beszélve, hogy tisztában kell lennünk vele, mik a jogaink és a kötelezettségeink.

Ha rokonunkkal állunk harcban, az felfokozott érzelmi állapotot, indulatokat és nagy lelki megterhelést jelenthet minden érintettnek. Emiatt ne habozzunk, keressünk fel egy ügyvédet, aki a törvények ismeretével és higgadtan tud intézkedni az ügyben.

Az öröklés kényes téma

Az öröklés egy érzékeny téma abban az esetben, ha a családon belül nézeteltérések vannak. Vonatkozhat ez a szülő-gyerek kapcsolatra, de akár a testvérek viszonya miatt is adódhatnak problémák. Az egyik például nem érzi jogosnak azt, hogy a másik is ugyanannyit örököljön.

A vér szerinti örökös kitagadása az örökhagyó részéről nagyon is lehetséges, de nem mindenki számára világos, hogy hogyan. Ki lehet-e tagadni mindenből vagy a köteles részt mindenképpen meg kell kapnia? Meg kell indokolni a döntést, vagy elég csak feltüntetni a végrendeletben a kizárást? Nézzük meg, mi a helyzet ezekben a kérdésekben!

Kitagadás vagy kizárás? Nem mindegy!

A törvény megkülönbözteti egymástól a kitagadás és a kizárás fogalmát. Az örökhagyó kizárhatja az örökségből indoklás nélkül is a törvényes örökösét. Ebben az esetben azonban a köteles részre igényt tarthat a kizárt örökös.

Ez úgy történik a gyakorlatban, hogy az örökhagyó nyilatkozik a végrendeletében arról, hogy nem kívánja az örökösre hagyni vagyonát. Esetleg azt is megteheti, hogy más személyt nevez meg az örökösének.

A kitagadás

A kitagadást viszont meg kell indokolni a végintézkedésben, amely indokokat a Polgári Törvénykönyv pontosan meghatározza. Ez esetben, ha az indoklás jogos, az örökös a kötelesrészre sem tarthat igényt.

Ha nem szeretnénk, hogy a kitagadott személy örökösei megkapják helyette az örökrészt, akkor őket is érvényesen ki kell tagadni. A kitagadás ugyanis csak a megjelölt személyre terjed ki. Ha a kitagadás okának megjelölése elmarad, nem lesz érvényes. Jogi tanácsadás mindenképpen szükséges, ha a törvényeknek megfelelően szeretnénk eljárni és jogainkat érvényesíteni!

Oldalak

Lifestyle
Lifestyle
Mivel több mint 200 napja nem volt telitalálatos szelvény, immáron nem kevesebb, mint 6,45 milliárd forint várja a játékosokat - derült ki a Szerencsejáték Zrt. tájékoztatásából.
Egészség
Sokan nem is sejtik, de a konyhájukban ott lapul egy valódi csodaszer, melynek egészségünkre nézve olyan jótékony hatásai és tulajdonságai vannak, melyek csak kevés más fűszerről mondhatók el.
Sztárok
A TV2 sztárjának a nyílt utcán kellett nagyot alakítania. Az öngyilkos jelöltet a többi autós csak kikerülte Budapesten.