A hirtelen fogyás cukorbetegséget is jelezhet – ezeknél a tüneteknél kezdj el gyanakodni

A mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozási szokások következtében egyre több embert érint a cukorbetegség. Érdemes figyelni testünk jelzéseire, hiszen sokszor teljesen ártalmatlannak tűnő tünetek is jelezhetik a bajt.

100 éves az inzulin

Idén 100 éve annak, hogy Sir Frederick G. Banting felfedezte a mesterséges inzulint, amivel hatalmas áttörést ért el a betegség kezelésében. Sajnos azóta is egyre több embert érint ez az anyagcserezavar, amelyet továbbra is csak szinten tartani tudunk, de gyógyítani nem.

Ahogyan az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország oldalán is olvasható, a cukorbetegség egy összetett anyagcsere betegség, melynek tünete az emelkedett vércukorszint. A vércukorszint legfőbb szabályozója az inzulin nevű hormon – csökkent inzulintermelés esetén (vagy annak teljes hiányában) beszélhetünk cukorbetegségről. Az Erős Antónia műsorvezető által alapított non-profit szervezet elszántan küzd a betegség terjedése ellen, kiemelt céljuk a betegséggel együtt élő gyerekek körülményeinek javítása.

Fotó: 123rf.com

Oldalak