A depresszió mindenkinek drága betegség – Rád igazak a jelek?

A depresszió milliók életét keseríti meg világszerte és ez a szám hazánkban is meglepően magas: százezreket érint a betegség. A most megjelent Közpolitikai Összegző Tanulmányból azt is megtudhatjuk, mekkora többletterhet ró a társadalomra. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy bármelyik tüneteit is észleljük magunkon vagy a hozzánk közel állókon, mindenképpen forduljunk szakemberhez a problémával.

Leggyakoribb mentális betegség

A statisztikai adatok szerint a depresszió az egyik leggyakoribb mentális betegség, amely az úgynevezett hangulatzavarok körébe tartozik. Sokszor használjuk a depresszió kifejezést, az esetek nagy részében helytelenül. A depresszió nem csupán levertséget, rosszkedvet, sőt nem is feltétlenül tartós rosszkedvet jelöl. Ennél sokkal többről szól: komoly lelki folyamatok és súlyos testi tünetek kísérik, melyek visszafordíthatatlan következményekkel járnak. A beteg akár az öngyilkosság gondolatáig is eljuthat, ha súlyos depressziós állapotát nem kezelik.

Major depresszió

A Magyar Pszichiátriai Társaság XXIV. Vándorgyűlésén mutatták be „A major depresszió okozta egyéni és társadalmi-gazdasági problémák és lehetséges kezelésük” című Közpolitikai Összegző Tanulmányt. A szerzők arra keresték a választ, hogy az egyik leggyakoribb mentális betegség, a major depresszió pontosan mekkora terhet ró az egyénre, a környezetére és a társadalomra és milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy ezeket a terheket csökkenteni lehessen. A major depresszió egy "orvosi értelemben vett betegség", ami nem egyezik meg szomorúsággal, átmeneti rosszkedvvel. A depresszió diagnózisát mindig szakember (pl. pszichiáter) állítja fel, pontosan meghatározott kritériumrendszer alapján. A jelentős stresszhelyzetek, veszteségek (pl. akár COVID okozta gyász, anyagi veszteség, súlyos betegség) fokozhatják a depresszió kialakulásának esélyét. A legfrissebb adatok már jelzik, hogy a COVID járvány rontotta a mentális betegségekkel kapcsolatos helyzetet, így könnyen előfordulhat, hogy a tanulmányban leírtakhoz képest is rosszabb a helyzet.

Lapozz, a cikk folytatódik!

Fotó: 123rf.com

Oldalak