Cannes-ban debütál a Mariupolban megölt litván rendező utolsó filmje

A néhai Mantas Kvedaravicius alkotása átfogó képet ad arról, hogyan is teltek a mariupoli mindennapok az ukrajnai háború egyik legsötétebb időszakában.

Az ukrán kikötővárosban lelte halálát

A kedden kezdődő 75. cannes-i fesztiválon mutatják be az ukrajnai Mariupolban áprilisban megölt litván rendezőnek, Mantas Kvedaraviciusnak a helyszínen forgatott utolsó dokumentumfilmjét – írja az MTI.

A Mariupolis 2 címet viselő 1 óra 45 perces alkotás a bombázások alatt folytatódó életet mutatja be, és legalább annyira tragikus mint reménytelen képekkel teli – olvasható a szervezők csütörtökön kiadott közleményében. A litván rendezőt, a 2011-ben forgatott Barzakh, a 2016-ban készült Mariupolis és a 2019-es Parthenon alkotóját akkor ölték meg az orosz erők, amikor megpróbálta elhagyni az ukrajnai kikötővárost.

2022-ben visszatért Ukrajnába, a Donyeck-medencébe, a háború közepére, hogy találkozzon azokkal, akikről 2014-ben és 2015-ben forgatott. A halálát követően a producerei és a munkatársai mindent megtettek azért, hogy folytassák és átadják a munkáját, a világlátását, a filmjeit.

Fotó: MTI/AP/Alekszej Alekszandrov

Lapozz, cikkünk nem ért véget!

Oldalak

  • 1
  • 2