Lifestyle

Nem minden zsírszövet rossz - Ez a típus például segíthet a fogyásban

A tél nem klasszikus fogyókúrás szezon, sőt az a tévhit is elterjedt, hogy ilyenkor nehezebb fogyni: jobb az étvágyunk, a nehezebb, tartalmasabb ételeket kívánjuk, az alkoholos italok is jobban esnek, kevesebbet mozgunk, és amúgy is raktározó üzemmódban van a szervezetünk. A tudományos kutatások szerint viszont van egy nagyon jó fogyási lehetőség, amelyet a téli hidegben tudunk legegyszerűbben kiaknázni – erről beszél szakértőnk, Dr. Gajdács Ágnes.

Nem szeretett zsírpárnák

A fogyni vágyók általában nem túl nagy szeretettel gondolnak a zsírpárnáikra, inkább minél gyorsabban megszabadulnának tőlük. Ezeket a „nem szeretett” zsírpárnákat a fehér (sárga) zsírszövet alkotja, melynek fő feladata az energiatárolás, és ha a szervezetünk energiaigényénél több energiát juttatunk be ételekkel, italokkal, a felesleget a zsírsejtek szépen elraktározzák az egyre növekvő zsírpárnákban. A fehér zsírszövet feladata még a szervezet védelme fizikai hatásokkal, például hideggel szemben, ezt a feladatot a bőr alatti zsírpárnák teljesítik, illetve bizonyos szervek (pl. hasüregi szervek stb.) kipárnázása, melyet a testüregekben levő zsírszövet pl. zsigeri zsír végez el.

Barna zsírszövet a csodafegyver?

Van azonban egy olyan zsírszövet típus, a barna zsírszövet, amelynek jó lenne a mennyiségét növelni, hiszen nagy segítséget nyújthatna a fogyásban. A barna zsírszövet fő feladata a hőtermelés, így akkor aktivizálódik, amikor fázunk. A barna zsírszövet a fehér zsírszövetben tárolt zsírt tüzelőanyagként égeti el egy hőfelszabadulással járó folyamat során. Nem véletlen, hogy az elmúlt időszakban a barna zsírszövet az elhízással kapcsolatos kutatások egyik legnépszerűbb területévé vált.

A barna zsírszövettel viszont van egy kis probléma: kevés van belőle. Tinédzserkor után folyamatosan csökken a mennyisége, és a felnőttekben már csak igen kis mennyiségben (átlag 10 g), néhány helyen (a nyak hátsó részénél, elérhet a vállakig, kulcscsont fölötti területig, lehet még a lapockák között és a gerinc felső részének kétoldalt) található meg. Egy finn kutatás, melyben fiatal férfiak barna zsírszövet-mennyiségét mérték fel, jól érzékelteti, hogy 10 g barna zsírszövet sok vagy kevés. Az egyik férfiban 60 gramm barna zsírszövetet találtak, ez számításaik szerint 4 kg zsírnak megfelelő energiát tudna évente elégetni, ha a barna zsírszövetet legalább 50%-ban sikerülne aktiválni. Egy másik kutatás szerint a felnőttek több mint felének szervezetében van annyi barna zsírszövet, ami képes lenne számottevő zsírmennyiség elégetésére, de csak aktiválás után.

Más kutatások szerint elhízottakban, férfiakban, idős emberekben, illetve cukorbetegekben az átlagosnál kevesebb a barna zsírszövet mennyisége. A hízásra való hajlam ezek szerint tényleg lehet alkati tényező, mert a vékony emberek egy részében az átlagosnál több barna zsírszövet maradt meg.

Ezek után felvetődik a kérdés: nekünk mennyi barna zsírszövetünk van? A barna zsírszövet mennyiségének meghatározása egyelőre nem érhető el széles körben, de például PET vizsgálattal kimutatható. Egyébként a barna zsírszövet létezésére is PET vizsgálatok során derült fény, mert az aktivált barna zsírszövet fényesen világított a felvételeken.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

Lifestyle
Recept
Vannak magyaros ételek, melyek híre már bejárta a világot, most mutatjuk azt az ötöt, amely a legnépszerűbb a külföldiek körében.
Sztárok
Nem is akármilyen alkalomból posztolta az eddig sosem látott képet, gyermekei ugyanis betöltötték a 18. életévüket.
Utazás
Ünnepi díszbe öltözött a dél-alföldi kisváros, Csongrád. A Tisza-parti város főterén, a Kossuth téren már adventi fények, karácsonyi hangulat és változatos családi programok várják november 26-tól...