Lifestyle

Az ideális testsúly mítosza - Valóban létezik, vagy csak népbutítás az egész?

„Mennyi az ideális testsúlyom?” – ez az egyik leggyakoribb kérdés, ami a túlsúlygyógyászattal (obezitológiával) foglalkozó orvosi rendelőkben elhangzik. Az ideális testsúly elérése sokak titkos vágya, a fogyókúrák elkezdésének gyakori oka, és a sikeres fogyás szinte egyetlen fokmérője. De tényleg ennyire fontos az ideális testsúly, vagy csak egy mítosz, amellyel ideje leszámolnunk? Szakértőnk, Dr. Gajdács Ágnes obezitológus, testsúlygyógyász választ ad a kérdésekre.

Az ideális testsúly fogalma

A kérdés eldöntéséhez először nem árt tisztázni az ideális testsúly fogalmát. Meglepő tény, hogy a fogalom megalkotása a biztosítótársaságokhoz kötődik, jó néhány évtizeddel ezelőtt ugyanis feltűnt, hogy a súlyfelesleggel rendelkező emberek rövidebb ideig élnek a statisztikai adatok alapján. Az életbiztosítási statisztikák azt is kimutatták, hogy van egy olyan testsúly-tartomány, ami jobb egészségi állapottal, hosszabb élettartammal jár együtt, ezt nevezték el ideális testsúlynak.

A ideális testsúly meghatározására különféle táplálkozástudományi képletek, táblázatok adnak viszonyítási alapot. Az ideális testsúly kalkulációja alapesetben a nem és testmagasság alapján történik, a közismert Broca-index, vagy módosított Broca-index felhasználásával. Korszerűbb esetben a nem, az életkor, sőt akár a csuklókörfogat is a számítás részét képezi.

Az ideális testsúly táblázatok az ideális testsúly tartományon belül egy átlagértéket, és alsó felső határértéket tartalmaznak. A két határérték közti tartomány teljes egészében az ideális testsúly zónához tartozik, tehát nem egy bizonyos ideális testsúly értékben, hanem ideális testsúly tartományban kell gondolkodnunk!

Mérlegfüggők és mérleg-gyűlölők

A testsúlymérleg egy eszköz, amely megméri az aktuális testsúlyunkat. Valójában viszont azért állunk a mérlegre, hogy valamihez képest meghatározzuk a súlyunkat, pl. hogy a tegnapi, az egy évvel, vagy 10 évvel ezelőtti súlyunkhoz képest fogytunk vagy híztunk. Viszonyíthatjuk a testsúlyunkat egy barátunk, vagy egy ismert ember testsúlyához, vagy a kalkulált ideális testsúlyunkhoz is.

Ez a viszonyítási alap azonban néha nemcsak egy számot, hanem egy érzést, vagy erős érzelmi reakciót vált ki, az egész napot elronthatja, vagy megszépítheti, és akár mérlegfüggőséghez vagy mérleg-gyűlölethez vezethet. A függők naponta akár többször is ráállnak a mérlegre, reggel, étkezés, edzés, vagy szaunázás előtt és után. Mások már régóta nem állnak mérlegre, mert nem akarnak szembesülni azzal, mennyit híztak az utolsó mérés óta (ami akár évekkel előbb is lehetett). Milyen gyakran mérjük a testsúlyunkat? Mindegy, hogy naponta, hetente egyszer vagy kétszer, a lényeg az, hogy ne járjuk meg a mennyet vagy a poklot minden mérésnél.

Miből lehet információkat szerezni a test tápláltsági vagy egészségi állapotáról? Klikk!

Fotó: shutterstock

Oldalak

Lifestyle
Recept
Vannak magyaros ételek, melyek híre már bejárta a világot, most mutatjuk azt az ötöt, amely a legnépszerűbb a külföldiek körében.
Sztárok
Nem is akármilyen alkalomból posztolta az eddig sosem látott képet, gyermekei ugyanis betöltötték a 18. életévüket.
Utazás
Ünnepi díszbe öltözött a dél-alföldi kisváros, Csongrád. A Tisza-parti város főterén, a Kossuth téren már adventi fények, karácsonyi hangulat és változatos családi programok várják november 26-tól...