Tudtad? Ez a szó hagyja el a legtöbbször a szánkat, amikor álmunkban beszélünk

Egy friss kutatás szerint az emberek többsége szokott motyogni, miközben az igazak álmát alussza.

Az emberek kétharmada megszólal álmában

Talán veled is előfordult már, hogy álmodban beszéltél, és valaki - a partnered, egy családtagod, rokonod vagy ismerősöd - utólag szóvá is tette ezt neked. A Sleep Medicine című tudományos lapban nemrég megjelent egy tanulmány, mely szerint az emberek kétharmada bizony szokott motyogni, miután álomba szenderül - adta hírül a CNN. Az alvabeszélés egyébként az alvászavar egy formája, és az alvás bármelyik szakaszában előfordulhat, de azt még a kutatók sem tudják, pontosan miért is történik.

"Egyes esetekben 30 másodpercig tart az alvabeszélés és csak ritkán fordul elő, míg másoknál sokkal sűrűbbek és hosszabbak is lehetnek ezek a periódusok" - nyilatkozta a Sleep Medicine-nek Rebecca Robbins, a Harvard Egyetem kutatója.

A furcsa jelenség kialakulásában persze számos fontos tényező is szerepet játszhat. Ilyen például a túlzott alkoholfogyasztás, vagy egy-egy túlzottan stresszes, nehéz élethelyzet, nem is szólva a genetikáról. Ha valaki álmában megszólal, elhagyhatják a száját teljesen összefüggéstelen kifejezések is, de akár értelmes beszédet, komplett, jól érthető mondatokat is produkálhat.

Fotó: 123rf

Lapozz, cikkünk folytatódik!

Oldalak

  • 1
  • 2