Lifestyle

Gyorsabban kúrálható a másnaposság, mint gondolnád: ezekkel a módszerekkel könnyen búcsút inthetsz a macskajajnak

Nyár derekán dübörög a fesztiválszezon, a rendezvényeken pedig egymást érik a sörsátrak és az italárusok. A melegben és a jó hangulatban nemcsak az üdítők csúsznak jobban, hanem a fröccs, a sör vagy a trendi koktélok is. Ráadásul a bulizók kevésbé figyelnek a mértéktartásra, és 30 fokban az alkohol is gyorsabban a fejbe száll, ezért talán többeket érint a másnaposság. A természetes regenerálódáshoz szakértők adnak most tanácsot.

Így javíthatunk a közérzetünkön

Sokan szeretik szabadtéri koncerten, fesztiválon kiengedni a fáradt gőzt, nyáron erre számtalan lehetőség adódik. A lazításhoz pedig szívesen fogyasztanak alkoholt, aminek hatását egy átlagos fesztiválozó 0,3 ezreléknél kezdi érezni. A vér alkoholszintje szűk egy órán belül ugrik csúcsértékre, feltéve, ha nem fogyasztunk többet. A szakirodalom szerint nagyjából 1 ezrelék fölött jönnek a mozgászavarok és a hangulati változások, 2 ezrelék fölött zavart lesz a tudatállapot és a gyomor háborogni kezd. Ezt a nem kívánt állapotot egyszerűbb megelőzni: két pohár ital között érdemes várni, és minden pohár alkohol után legalább egy pohár vizet inni, ami hidratál, és hígítja a vérben a toxikus anyagokat. Ha azonban nem teszünk óvintézkedéseket, és jelentkezni kezdenek a másnaposság tünetei, a szédülés, a hányinger vagy az erős fejfájás, néhány egyszerű módszerrel próbáljuk meg javítani a közérzetet. Részletek a galériában!

Igyunk sok folyadékot! A szeszesitalokban található etanol vízhajtó hatású, például egy korsó sör után majdnem 3 dl víz távozik a szervezetből. Ezért a legfontosabb a hidratálás: ha erre nem figyeltünk két pohár ital között, akkor kezdjük a regenerálódást rögtön azzal, hogy megiszunk legalább fél liter vizet. Sokan szívesebben isznak ilyenkor gyümölcslevet vagy valamilyen cukros üdítőt, aminek előnye, hogy a cukrok elősegítik az alkohol feldolgozását, és a vércukorszintet is egyensúlyba hozhatják. Népi javaslat az uborkalé, ami hűsít és egyúttal egy kis sót visz a szervezetbe. A szakértő szerint a kókuszvíz is hatásosan billenti helyre szervezetünk vízháztartását, hiszen amellett, hogy hidratál, káliumtartalma is segít kijönni a macskajajból. Ásványianyagokban gazdag zöldségekből, gyümölcsökből is érdemes másnaposság elleni smoothie-t készíteni, az ilyen italban sok a klorofil, ami javítja a szervezet oxigénszintjét.
Kattints a további képekért!

Mindenkinek jól esik néha legúrítani pár pohár alkoholos italt, s bár ez a szokás rengeteg ember életéhez hozzátartozik, valójában sokkal jobban járunk akkor, ha nemet mondunk az italozásra.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Lifestyle
Utazás
Messze van, hideg és eljutni is nagyon drága oda. A Déli-sarkra tényleg csak a kiváltságosok mehetnek el az életük során, sőt, az sem adatik meg mindenkinek, hogy egy utasszállító ablakából vessünk...
Lifestyle
Kíváncsi volt rá, milyen lehet, de a jelek szerint ez az egy alkalom elég is volt neki belőle.
Sztárok
Kalocsay Miklós nemcsak a szakmában, hanem a magánéletben is sikeresnek mondhatta magát, a sors azonban végül nem olyan jövőt szánt neki, mint amilyet elképzelt magának.