Ahol még az ablakok is ezüstből vannak - Ismerd meg a világ legmagasabb épületét, a Burj Khalifát!

A Burj Khalifa jelenleg a világ legmagasabb épülete, ez tény. De mit tud még ezenkívül ez a hatalmas a torony? Olvass tovább, cikkünkből megtudod!

Adósságból lett világszenzáció

Dubaj kormánya az olajközpontú gazdaságot szerette volna színesebbé tenni a turizmus fellendítésével, ezen kívül szerette volna kivívni az egész világ elismerését, ezért elhatározták, hogy felépítik a világ legmagasabb épületét. A hosszas tervezést követően 2004-ben kezdték meg a munkálatokat a Burj Dubai (Dubaj Torony) névre keresztelt épületen.

A 2008-ban bekövetkezett gazdasági világválság elérte Dubajt is, így veszélybe került a torony felépítése. Ekkor az uralkodó, Sheikh Mohammed Bin Rashid Al Maktoum felkereste Abu Dhabi uralkodóját, Khalifa bin Zayed Al Nahyant, hogy pénzt kérjen tőle a város tartozásainak rendezésére. Khalifa kisegítette Dubajt, így a tiszteletére a Burj Dubai-t átadásakor, 2010. január 4-én Burj Khalifára keresztelték.

Építkezés 50 °C-ban

A Burj Khalifa tervezésekor számos technikai kérdés merült fel. A tervezőknek a monumentális méretek mellett figyelembe kellett venniük az extrém időjárási körülményeket is (nyáron sokszor 50°C-os hőmérséklet, nagy szél, stb.). A torony formáját végül a pókliliom inspirálta, mely egy középső mag köré rendeződött három szirmú virág. Az y formának köszönhetően az épület ellenáll a nagy erősségű szélnek is.

Érdekes tények

1. A Kalifa torony fő tartószerkezete 192 db, 50 méter mélyre ásott pillérből áll.
2. Az építkezés során 330 ezer m³ betont és 39 ezer tonna betonacélt használtak fel.
3. 57 lift és 8 mozgólépcső található az épületben.
4. Tűz esetén egy programozott, biztonsági lift (melynek kapacitása 5500 kg) segíti az evakuálást, ezenkívül pedig nagyjából 25 emeletenként található az épületben tűzbiztos, hermetikusan elzárt, légkondicionált menekülő helyiség.
5. A torony külső tisztítására, karbantartására 18 fix, külső karbantartó egységet használnak. Átlagos körülmények között a teljes külső homlokzat letisztítása 3-4 hónapot vesz igénybe.

6. Összesen több mint 12 ezer munkás dolgozott a torony felépítésén, mely 22 millió munkaórát tett ki. Ha minden feladatot egy embernek kellett volna elvégeznie, a Kalifa torony építése 7534 évig tartott volna.
7. A 9. és a 16. emelet között a Giorgio Armani által tervezett hotel kapott helyet.
8. A 45. és 108. emeletek között privát apartmanokat alakítottak ki, melyek az értékesítés megkezdését követő nyolc órában(!!) el is keltek.
9. Ha a 160. emeletig az utat lépcsőn szeretnénk megtenni, összesen 2909 lépcsőfokot kellene megmásznunk.
10. A torony csúcsa és földszintje között a külső hőmérséklet különbsége 6 ˚C.

11. Maximális kihasználtság esetén 35 ezer embert tudnak elszállásolni a Burj Khalifában, ami megegyezik egy kisváros lakosságával.
12. A torony publikus helyiségei megtekinthetők a Google Street View segítségével.
13. A torony minden egyes üvegpanelje ezüst bevonattal lett ellátva, hogy csökkentse a napsugárzás melegítő hatását. Minden egyes panel 362 kg-ot nyom.
14. A torony súlya hozzávetőlegesen 500 ezer tonna (kiürített állapotban).
15. Több mint 17 ezer ajtó található az épületben.

Kíváncsi vagy, milyen rekordok köthetőek még ehhez a grandiózus épülethez? Kattints a következő oldalra, és megtudod!

Fotók: burjkhalifa.ae

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!