A csillagok tényleg tudják? Mindent a jóslásról

Az egész életünket azzal töltjük, hogy a jövőnkért aggódunk, tervezzük a jövőt, próbáljuk megjósolni a jövőt. Megpróbáljuk egyengetni az utunkat, de a jövő állandóan változik. A jövő a legrejtettebb félelmeinket és a legvadabb reményeinket rejti, de egy dolog biztos: ha egyszer megmutatja magát, a jövő sose olyan, mint amilyenre számítunk.

Az egész életünket azzal töltjük, hogy a jövőnkért aggódunk, tervezzük a jövőt, próbáljuk megjósolni a jövőt. Megpróbáljuk egyengetni az utunkat, de a jövő állandóan változik. A jövő a legrejtettebb félelmeinket és a legvadabb reményeinket rejti, de egy dolog biztos: ha egyszer megmutatja magát, a jövő sose olyan, mint amilyenre számítunk.

Én szeretném tudni, hogy mi fog velem történni. Nem is tudom miért… Hogy felkészülhessek? Hogy megnyugodhassak? Hogy megváltoztassam a jövőmet? Vagy egyszerűen csak azért, hogy ne legyen bűntudatom, és ne higgyem, hogy az én hibám, ha valami rossz történik? Nehéz kérdések ezek!

Valószínűleg ennek a rengeteg megválaszolatlan rejtélynek köszönhető az, hogy a jóslás tudománya a történelem során szinte mindegyik kultúrában jelen volt. Persze minden civilizáció különböző módszereket alkalmazott a jövő felfedezéséhez. Például a maják, a mezopotámiak és az indiaiak az égboltot, a csillagok állását, a Hold változását kísérték figyelemmel. Az afrikaiak állati csontokat használtak a szellemek előhívásához. A kínai taoisták Ji King által rájuk hagyott Változások Könyvét vették alapul a jósláshoz. A vikingek rúna köveket használtak annak érdekében, hogy megfejtsék, mi vár rájuk a későbbiekben. De vehetjük példának az ókori görögöket is. Az időszámítás előtti 1200 és az időszámítás előtti 800 évszázadokban három görög jósnő kapott igazán nagy tiszteletet, közülük is kiemelkedett a delphoi Szibülla és Püthia. Ők kétértelműségükről voltak híresek. (Erre nagyon jól mutatja be a görög mitológiában Szophoklész Oidipusz király című drámája, ahol Teiresziasz vak jós jövendölése okozza a mű bonyodalmát.)

 

Az európai kultúrában a jövendőmondás összekapcsolható a vallásos rituálék és az ünnepi ceremóniák hagyományaival. A vallásosságtól valószínűleg a könyvnyomtatással egy időben kezdett leválni a jóslás. Így a 15. században terjedt el a jóskönyvek, a kártyák és a tarot használata. Ma öt jóslási forma ismert és használt a világon:

  1. Asztrológia:

Ez a kifejezés a görög asztro = csillag és logosz = tudomány szóból ered. Az asztrológia a szimbólumrendszerként használja fel a bolygókat és a csillagokat. Ezek egy bizonyos időben történő együttes állásából kiolvasható az egyénenkénti sors alakulása. Az asztrológiával horoszkóp formájában minden nap találkozhatunk az újságokban, az interneten, a televízióban. Sokan elítélik ezt a tudományágat.

 

  1. Numerológia:

A számmisztika úgy tartja, hogy születési dátumunk számaiban és a nevünkben lévő betűk értékében hordozzuk a sorsunkat. A születés hónapja például megmutatja, hogy milyen családi körülmények közé érkezik meg a kisbaba. A születés napja a felnőttkori számunk, ami életünk leghosszabb szakaszát hivatott felfedni. A névből pedig megtudhatjuk, hogy hogyan fogunk viszonyulni életünk feladatához.

 

  1. Tarot kártya:

A tarot kulcs önmagunk megismeréséhez. Képekben mutatja meg a jövőnket. A kártya segítségével beleláthatunk az előttünk álló életbe.

 

  1. Rúna kártya:

A rúna nem csak jövőbe látással, hanem jó tanácsokkal is szolgál a jövővel kapcsolatban. Segít abban is, hogy hogyan legyünk kapcsolatban az univerzummal. A rúnák nem csak szimbólumok, hanem képviselők is. Ez azt jelenti, hogy használhatjuk őket talizmánként, vagy védelmezőként is.

 

  1. Tenyérjóslás:

Egyesek úgy tartják, hogy a tenyerünk vonalaiban benne rejlik a múltunk, a jelenünk és a jövőnk, még a jellemünk is. Azt is gondolják, hogy ezek a mélyedések egész életünkben rajta vannak a tenyerünkön, de a halálunk beállta után rejtélyes módon eltűnnek. A tenyérjósok általában a bal kézből jósolnak, és három fő vonalat különböztetnek meg.

 

Biztos vagyok abban, hogy nem véletlenül vezethető vissza a jóslás tudománya ilyen hosszú időre. Pusztán hit kérdése lehet az egész. De egy megválaszolni való akkor is marad: szeretnénk-e tudni, mit tartogatnak nekünk a Csillagok…!?

Oldalak

Utazás
A hét közepén ismét emelkedik majd a benzin nagykereskedelmi ára - írja friss közleményében a holtankoljak.hu.
Lifestyle
Minőségi és megfelelő mennyiségű alvásra mindannyiunknak szüksége van, sajnos viszont egyre többen küzdenek elalvási nehézségekkel. A jó hír viszont, hogy bizonyos esetekben saját magunkon is...
Sztárok
Nem titok többé: ez a 25 esztendős zenei előadó is csatlakozhat a 2024-es X-Faktor új mentorcsapatához.