Sikerkönyv vs. sikerfilm

Sokszor elégedetlenek vagyunk egy általunk kedvelt könyv filmes adaptációjával. Van azonban, mikor egy nagyszerű regény után hasonlóan remek filmélményben is részünk lehet.

Az utóbbi években a csapból is a Harry Potter, a Gyűrűk ura és az Alkonyat könyvek folytak. De ennél azért bővebb választék áll az olvasást kedvelők rendelkezésére, és sok esetben az olvasott regényt a mozivásznon is viszontláthatják.
Néhány olyan történet ajánlata következik, ahol a fordulatos és izgalmas könyveket hasonlóan jól sikerült mozifilmek is követték.
Leonardo Di Caprio karrierje talán egyik legszerethetőbb figuráját hozza a Kapj el, ha tudsz című film pimasz szélhámosaként. A mozi izgalmakban és csavarokban gazdag, Tom Hanks rendőrfelügyelője pedig méltó ellenfele a sármos és szerethető bűnözőnek. A legmeglepőbb talán, hogy a film, ami óriási átverések és csalások egész sorozatát vonultatja fel, teljes mértékben igaz történet, amit maga a szélhámos, egy bizonyos Frank William Abagnale jegyzett le, és a könyv bestsellerré vált.

Bár a film is kimondottan szórakoztató alkotás, a könyv talán még azt is felülmúlja. A rendező, Steven Spielberg, másfél órába volt kénytelen belesűríteni a cselekményt, ezáltal sok humoros anekdotát ki kellett hagynia. Aki azonban elolvassa a regényt, az nem marad ki belőlük, és hála az igazi Frank lenyűgöző stílusának, a könyvet is alig tudja majd letenni a kezéből.

Hasonló problémákkal küszködött az Egy cipőben c. film rendezője is, jócskán rövidítenie kellett az azonos című amerikai bestseller regény cselekményét. Ezáltal sajnos számos, igazán érdekes részlet kimaradt a két nővér keserédes megpróbáltatásit elénk táró történetből. A filmben egyébként Cameron Diaz és Toni Collette alakította a két lányt, sőt határozott nagymamájuk szerepében még Shirley MacLaine is feltűnt a vásznon. Igazi érzelmes, csajos film, és a könyvet is elsősorban a lányok fogják majd élvezni.

Tracy Chevallier írónő a nagyszerű karakterábrázolásainak, és a történelmi korokba ültetett sztorijainak köszönheti sikerét, amelyek közül a legnagyobbat talán a Lány gyöngyfülbevalóval szólt. Az írónő itt a 17. századi holland festő, Vermeer házába repíti olvasóit, ahol a művész és múzsája finom történetét írja le, avagy hogyan inspirálja egy egyszerű cselédlány a világ egyik leghíresebb festményének születését. A regény alapján készült film legalább olyan jól sikerült, mint a könyv. Colin Firth játssza Vermeert, Scarlett Johansson pedig a cselédlányt, aki szinte megszólalásig hasonlít a híres festmény nőalakjára.

Az Eragon című film nem aratott valami zajos sikert pár évvel ezelőtt, mikor mozikba került. Nálunk azért kapott némileg nagyobb sajtóvisszhangot, mivel a jelenetek nagy részét Jeremy Irons és John Malkovich Magyarországon forgatták. Valószínűleg azért nem részesült túlzottan meleg fogadtatásban, mivel – hála a Gyűrűk ura és a Narnia filmeknek - meglehetősen elkényeztettek minket fantasykkal, és a viszonylag kisebb költségvetéssel készülő mozi elmaradt hozzájuk mérve látványvilág terén.

Ennek ellenére szerethető film, a könyvek pedig (négy kötetből áll, bár az utolsó megjelenésére még várni kell) kimondottan izgalmasak és olvasmányosak.
Még 1997-es film a Brad Pitt főszereplésével készült Hét év Tibetben, ami szintén egy regényből készült, amelynek lapjai egy igaztörténetet örökítenek meg. Az osztrák hegymászó, Heinrich Harrer saját maga meséli el történetét, ahogyan megismerkedik az akkor még csupán 14 éves Dalai Lámával, barátja és tanára lesz, és tanújává válik az országban végbemenő gyökeres és tragikus változásoknak is.

Nagyszerű leírásokat ad a tibeti emberekről, kultúrájukról, és akiket érdekel a történelem, azok mindenképpen élvezni fogják. A film is érdekes és látványos, ha pedig angolul nézzük, meghallgathatjuk, ahogy Brad Pitt az osztrák akcentussal próbálkozik.

Szerencsére még hosszan lehetne folytatni a sort. Ha véletlenül tehát unatkoznánk, duplán van mit csinálnunk. Egy jó kis könyv elolvasása után megnézhetjük a DVD-t, és részünk lehet a karakterek kalandjainak vizuális élvezetében is.
 

Oldalak

Lifestyle
Természetesen ennek sem szabad bedőlni, és ismét csak az adatainkra utaznak a csalók Facebookon. Valóban vigyázzunk ezekkel a hirdetésekkel!
Lifestyle
A 43 éves komika eltökélte az életmódváltást, és céljától semmi sem tántoríthatta el.
Lifestyle
Milyen érzés a szex, pontosabban a behatolás férfi szemmel? 10 pasi válaszát olvashatod.