5 jel, ami rejtett depresszióra utal

A rejtett depressziót nem könnyű felismerni, már a nevében is benne van, hogy miért. A páciens megpróbálja rejtegetni állapotát, így a környezetének kell szemfülesnek lennie, és meglátnia azokat az apró jeleket, amik a betegségre utalnak - még mielőtt tragédia nem történik.

Túlságosan extrovertáltak

A Rochester Egyetem Orvosi Centrumában végzett kutatás rámutatott, hogy azoknál az embereknél, akik cserfesek és nagyon boldognak tűnnek, sokkal nehezebb felfedezni a depresszió jeleit – főleg abban az esetben, ha idősebbekről van szó. Az az elmélet tehát már régen megdőlt, hogy inkább visszafogottabb, befelé forduló személyiségekkel van nehezebb dolguk az orvosoknak. Mindenkinél figyelni kell az apró, árulkodó jeleket. A rejtett depresszióban szenvedők stigmaként fogják fel a betegséget, és amíg csak tudják, eltitkolják, mert félnek, hogy elbocsátják őket a munkahelyükről, vagy esetleg szégyellik a dolgot mások előtt. Így azonban segítséget sem kaphatnak, az állapotuk pedig csak egyre rosszabb és rosszabb lesz.

Fiatal nő egyedül mentális zavar depresszió

Abnormális szokásaik vannak

Itt vissza kell, hogy utaljunk az előző pontra: azokra az emberekre is oda kell figyelni, akik vidámak, és tele vannak élettel. A pszichológusok szerint ugyanis lehet, hogy ezzel a túlzott örömmel próbálják elfedni azt a traumát, amit még mindig nem tudtak feldolgozni. Valamiért inkább úgy döntenek, hogy elrejtik a problémákat, ez az egyik oka annak például, hogy rengeteg ember öngyilkosságba menekül. A tragédia az, hogy legtöbbször senki nem veszi észre a jeleket, illetve a szenvedőnek nincs ereje és bátorsága ahhoz, hogy beszéljen. A legtöbb szakértő meg van róla győződve, hogy szoros kapocs van az étkezési szokások és a depresszió között. Az evészavar az egyik legjellemzőbb tünete a depressziónak: a rosszkedv, az állandó stressz, idegesség és negatív gondolatok nagyon gyakran azt eredményezik, hogy a beteg hirtelen elkezd rengeteget enni, vagy éppen ellenkezőleg, egyre kevesebb ételt vesz magához. Nem tudatosan, de így próbálják felhívni magukra a környezetük figyelmét, így próbálják jelezni, hogy nincs rendben az életük.

Lapozz, a következő oldalon folytatódik a cikk!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

  • 1
  • 2