1. Növényi zsírok – különösen a pálmaolaj
Ha egy csokiban nem kakaóvaj, hanem „növényi zsír” vagy „növényi olaj” szerepel, gyanakodj. Ezek gyakran olcsó helyettesítői a drágább kakaóvajnak, és nemcsak az ízélményt rontják, de az állagra is hatással vannak: a végeredmény viaszos, zsíros, és messze elmarad attól, amit egy valódi csokitól várnánk.
Különösen kerülendő a pálmaolaj, ami nemcsak egészségügyi szempontból megkérdőjelezhető (a túlzottan feldolgozott formában bevitt transzzsírsavak miatt), de környezetvédelmi szempontból is problémás: az előállítása súlyos erdőirtásokkal jár.
Ha valódi csokit szeretnél – olyat, ami olvad, krémes és karakteres –, nézd meg, hogy a kakaóvaj az első zsiradék az összetevők között. Ez a minőség egyik legfontosabb mutatója.
Fotó: Pinterest
1. Növényi zsírok – különösen a pálmaolaj
Ha egy csokiban nem kakaóvaj, hanem „növényi zsír” vagy „növényi olaj” szerepel, gyanakodj. Ezek gyakran olcsó helyettesítői a drágább kakaóvajnak, és nemcsak az ízélményt rontják, de az állagra is hatással vannak: a végeredmény viaszos, zsíros, és messze elmarad attól, amit egy valódi csokitól várnánk.
Különösen kerülendő a pálmaolaj, ami nemcsak egészségügyi szempontból megkérdőjelezhető (a túlzottan feldolgozott formában bevitt transzzsírsavak miatt), de környezetvédelmi szempontból is problémás: az előállítása súlyos erdőirtásokkal jár.
Ha valódi csokit szeretnél – olyat, ami olvad, krémes és karakteres –, nézd meg, hogy a kakaóvaj az első zsiradék az összetevők között. Ez a minőség egyik legfontosabb mutatója.