Pénztárcabarát tippek, amikkel rengeteg energiát megspórolhatsz otthonodban

A hidegebb évszakok beköszöntével otthonunk energiafogyasztása jelentősen megnő, éppen ezért környezetünk és pénztárcánk érdekében nem árt pár energiatakarékossági tippet megfogadnunk!

Jó szigetelés

Az igazán hideg beköszönte előtt érdemes az ablakok és az ajtók szigetelését is ellenőrizni, szükség esetén cserélni. Ha új nyílászáróra nem is telik, egy kevés szigetelőanyaggal is csökkenthetjük a hő kiáramlását.

Led-lámpák

Az apróságnak tűnő dolgokkal is rengeteget megtakaríthatunk, például az izzókat érdemes LED-es verzióra cserélni, amiknek nem csak az élettartamuk hosszabb, de kevesebbet is fogyasztanak.

Pelletkazán

Olcsó, energiakímélő és környezetbarát megoldás a pelletkazán, mely nagy nyomáson összepréselt és kiszárított fával, illetve növényi rosttal fűt. A napkollektorokkal is kiegészíthető rendszerrel akár 50-70 százalékkal kevesebb energiát használhatunk fel.

Spa és spórolás

A magas vízszámlát cseréld le spa kényeztetésre. Mindössze annyiról van szó, hogy vegyél egy pár ezer forintért beszerezhető, víztakarékos, modern tusolófejet, melynek fokozatai állíthatóak.

Üresjáratok

A tévé, a rádió és az üresjáratos töltők fogyasztják a legtöbb energiát, illetve a hűtőt sem érdemes a leghidegebb fokozaton járatni. Amit csak lehet, állítsunk pár fokozattal lejjebb, amit pedig nem használunk, inkább húzzuk ki.

Kerti világítás

A sötét ősz beköszöntével a kerti világítást is többet égetjük, pedig itt is rengeteget spórolhatunk egy kis tudatossággal. Az egyik legegyszerűbb megoldás, ha napelemmel üzemelő lámpákat helyezünk ki. A garázs környékén, illetve ahol erőteljesebb világításra van szükség, szereljük fel mozgásérzékelővel a lámpákat, melyek így csak hazaérkezésünkkor világítanak.

Programozható termosztát

A heti és a napszakra vonatkozó hőmérséklet is szabályozható a legtöbb ilyen termosztáttal, így például míg nem vagyunk otthon minimálisra vehető a fűtés, ami a hazaérkezésünkre viszont már bekapcsol. A hőfokszabályozó megakadályozza a lakás túlmelegedését is, így egy fix hőfokkal szinten tarthatjuk a meleget.

Infrapanelek

A hősugárzók között is találhatunk energiatakarékos verziókat, sőt az infrapanelek is rengeteget segíthetnek számlánk csökkentésében. A modern és biztonságos melegítők akár már 300 Watt-tal is képesek szinten tartani a lakást.

Nagyszabású tervek? Ne várj vele! (x)

Míg az energiatakarékos izzók vagy egy víztakarékos tusolófej mindössze pár ezer forintba kerülnek, egy nagyobb lélegzetvételű energetikai korszerűstéstől a legtöbb esetben a magasabb költségek miatt riadunk vissza. "Sok család döntését könnyítheti meg, ha megismerik az európai uniós forrásból származó kamat- és költségmentes hitelt, amely a családi házak és lakások energetikai korszerűsítéséhez használható fel. Az MFB Pontokon igényelhető források országszerte 163 OTP bankfiókban érhetők el" - nyilatkozta Aladics Sándor, az OTP Business ügyvezető igazgató-helyettese.

A hitel összege felhasználható többek között szigetelésre, nyílászárók cseréjére, fűtéskorszerűsítésre (pl. kazáncsere), vagy napkollektor, napelem telepítésére is. További részletek itt!

Fotók: 123rf.com
Advertisement

Oldalak

Szólj hozzá Te is!