Napelem otthonra - 5 tévhit, amit a legtöbben még mindig tényként kezelnek

Ha ezt a cikket olvasod, valószínűleg te is eljátszottál már a gondolattal, milyen lenne napelemeket telepíteni otthonodra. Ha nem vágtál még bele a dologba, az alábbi okok közül egy-kettő biztosan szerepet játszott abban, hogy meggondold magad, ami igazán kár, hiszen a legtöbbjük bizony hatalmas tévhiteken alapul!

1. Drága és lassan térül meg

Egy napelemes rendszer nyilván nem tartozik a legolcsóbb korszerűsítések közé, de ha figyelembe vesszük, hogy a napelemek ára az elmúlt években folyamatosan csökkent, ellenben egyre hatékonyabb lett a technológia, akkor nem kérdés, hogy hosszútávon nagyon is megéri. Ha figyelembe vesszük a háztartások áramfogyasztását, a napelem árát és a különböző plusz kiadásokat, akkor megállapíthatjuk, hogy a napelemes áramtermelés még mindig az egyik leggyorsabban megtérülő energetikai beruházás, ami nagyjából 10 év alatt minden felhasználó számára megtérül.

2. Felhős időben nem is működik

Elnevezéséből adódóan sokan azt hiszik, hogy a napelem csak akkor működik, ha ténylegesen napfény éri. Az persze igaz, hogy a napelem legjobban tiszta időben, derékszögben érkező sugárzás mellett, alacsony hőmérsékleten termel, ez azonban a legritkábban előforduló állapot. A napelemek felhős időben is 50-90 százalékos teljesítményt produkálnak, este pedig a hálózatra tápláló napelemes rendszer esetében is folyamatosan kapcsolódunk a hálózatra, így ha éppen nem termel a rendszer, akkor is működnek a háztartási gépeink.

3. Jelentős átalakításokkal jár

Sokan azért nem mernek belevágni egy napelemes rendszer kiépítésébe, mert félnek attól, hogy az átalakítás hosszú hetekig tartó munkálatokkal jár. Ez azonban hatalmas tévhit, a napelemek felszerelése ugyanis csupán néhány cserép elmozdításával és visszahelyezésével jár, ezért egyáltalán nincs szükség a komplett tető átalakítására. Az általános vélekedésekkel ellentétben ráadásul az sem jelent problémát, ha az adott ház nem kizárólag déli tájolású, az ettől való 10-15°-os eltérés is csak csekély mértékben befolyásolja a termelés mértékét.

Napelemet egyébként lehetséges talajra is telepíteni, aminek további előnye, hogy a pontos tájolás beállításával maximalizálható az energiatermelés. A talajos tartószerkezetek ráadásul alig növelik a beruházás összegét és esztétikailag sem változtatnak sokat az épület összképén.

4. Káros a környezetre

A napelem a napenergiát hasznosítja, ami megújuló energiaforrás. Működése közben nem bocsát ki káros anyagot és egyáltalán nem károsítja a környezetet. A mai modern napelem rendszerek esetében ráadásul akkumulátorra sincs szükség, a hálózatra kapcsolt rendszernek pedig így megvan az az előnye, hogy a nyáron megtermelt energiát télen is felhasználhatjuk.

5. Melegvizet is előállít

Határozottan nem. A napelemet gyakran összekeverik, vagy szinonimaként használják a napkollektorral, ami a napenergiát valóban hővé tudja alaktani, míg a napelem villamos energiát "készít" belőle. Ebből adódóan a napkollektorokat fűtés rásegítésre, és meleg víz előállítására lehet használni, a napelemekkel pedig a villanyszámla csökkenthető. Funkcióját tekintve a napelem segítségével gyakorlatilag az összes elektromos berendezés működtethető, így ha okosan számolunk, és a választott napelemes rendszer termelése teljes mértékben lefedi a fogyasztásunkat, akkor akár nullára is csökkenthetjük a villanyszámlánkat!

Vágj bele most! Egyszerűbb, mint hinnéd! (x)

"Az energetikai korszerűsítéseknek köszönhetően nem csupán az ökológiai lábnyomunk csökkenthető, de a rezsiköltségek is visszafoghatóak. Az MFB Pontokon igényelhető, európai uniós forrásból származó kamatmentes, visszatérítendő lakossági hitelek segítségével most könnyebben megvalósítható a családi házak és lakások, illetve társasházak energetikai korszerűsítése" - nyilatkozta Aladics Sándor, az OTP Business ügyvezető igazgató-helyettese. A hitel összege felhasználható többek között szigetelésre, nyílászárók cseréjére, fűtéskorszerűsítésre (pl. kazáncsere), vagy napkollektor, napelem telepítésére is. További részletek itt!

Fotók: 123rf.com
Advertisement

Oldalak

Szólj hozzá Te is!