Milliókkal növeli a ház értékét, neked pedig százezreket spórol - Ilyen a jó szigetelés

Az ősz beköszöntével a fűtésszezon is rohamosan közeledik, ami sok család kasszájából jelentős összegeket emészthet fel. Egy jól kivitelezett szigeteléssel azonban rengeteget spórolhatunk, persze előtte nem árt, ha néhány dologgal tisztában vagyunk.

Mekkora az akkora?

Alapszabály, hogy nem a hőszigetelésen, hanem a hőszigeteléssel kell takarékoskodnunk, ezért érdemesebb mindig a vastagabb szigetelést választanunk. A dupla vastagságú hőszigetelés nem a kétszeresébe kerül: a munkadíj, az állványozás, a kiegészítő anyagok költsége állandó, csupán a többlet hőszigetelést kell megfizetni - amivel viszont jelentős mértékű többlet megtakarítást is lehet elérni.

Míg Magyarországon az 5-6 cm vastagságú hőszigetelés az elterjedt, addig Szlovákiában és Ausztriában szinte már senki nem építtet be 9-10 cm-nél vékonyabb szigetelést. A vastagság ugyanis rengeteget számít: nem ritka, hogy a különleges szabályrendszernek való megfelelés miatt a passzívházakban 30-40 cm-es vastagságú hőszigetelő rendszert is alkalmaznak.

Fontos a sorrend

Ha már egyszer belekezdünk a szigetelésbe, érdemes alapos munkát végeznünk. Jó ha tudjuk, hogy a legtöbb hőveszteség a falakon keresztül történik (kb. 40%), így mindenképpen érdemes ezzel a felülettel kezdenünk a munkálatokat. A lábazatokon és padlón kb. 10 %, míg a padlásfödémen és nyílászárókon 20% hő távozik, de jó hír, hogy ezek szigetelése már jóval egyszerűbb és gyorsabb is, mint a falfelületeké.

Jó alapra lehet építeni

Nagyon fontos, hogy szigetelni is csak megfelelően előkészített alapra lehet, ha ezt elmulasztjuk, könnyen leválhat a szigetelőanyag és a hatásfoka is jelentősen csökkenhet. Éppen ezért ne sajnáljuk az időt az egyenetlenségek kitöltésére és a por eltávolítására, hiszen a tapadás mértékét nagyban lecsökkentheti. Ezután jöhet a az alapozás, és a mélyalapozás, végül pedig a falfelület egybecsiszolása. Nyilván a legcélszerűbb ehhez a munkához megbízható szakembert hívni, aki garanciát is vállal a munkájára.

Hamar megtérül

Már csak egy homlokzati szigeteléssel a fűtésszámla átlagosan 33%-al csökkenthető, így könnyen kiszámolhatjuk, hogy a befektetésünk ára kb. 3-4 év alatt meg is térül, ami egyáltalán nem tekinthető hosszú időnek egy ház esetében. Ha pedig a tető-, padlás-, padló és pinceszigetelést is elvégezzük, ezek az értékek csak tovább javulnak. A szigetelés ráadásul nem csak a téli hidegben jön jól, hiszen a nyári hőségtől is megvéd, így például a klímás lakások áramköltségeit is lecsökkenti.

Milliókkal növeli az ingatlan értékét

A spóroláson felül az sem elhanyagolható szempont, hogy egy szigetelt ingatlan eladási értéke is jelentősen megnő, ami a legtöbb esetben több millió forint is lehet. A szigeteléssel járó költségekre mindenképpen érdemes tehát hosszútávú befektetésként tekinteni, ami a későbbiek során több szempontból is megtérül.

Kamatmentes hitellel egyszerűbb (x)

Persze egy ingatlan teljeskörű szigetelése nem olcsó mulatság, de szerencsére van megoldás! "Sok család döntését könnyítheti meg, ha megismerik az európai uniós forrásból származó kamat- és költségmentes hitelt, amely a családi házak és lakások energetikai korszerűsítéséhez használható fel. Az MFB Pontokon igényelhető források országszerte 163 OTP bankfiókban érhetők el" - nyilatkozta Aladics Sándor, az OTP Business ügyvezető igazgató-helyettese.

A hitel összege felhasználható többek között szigetelésre, nyílászárók cseréjére, fűtéskorszerűsítésre (pl. kazáncsere), vagy napkollektor, napelem telepítésére is. További részletek itt!

Fotók: 123rf.com
Advertisement

Oldalak