Megoldás a legtöbb ráktípusban - Avagy, személyre szabott lehetőségek az onkológiában

Az elmúlt időszakban szerencsére egyre több olyan kutatási eredmény lát napvilágot, melyek forradalmi változásokat jeleznek előre a rákgyógyításban. Külön öröm, amikor ezek a fejlesztések magyar kutatók keze munkája által is kerülnek nyilvánosságra, és a gyakorlatban is sikerrel alkalmazhatók. Az Oncompass Medicine világviszonylatban is egyedülálló programja éppen ilyen. (x)

Molekuláris diagnosztika

Jelenleg nagyjából hatszáz olyan gént ismernek a kutatók, amelyek daganat kialakulását eredményezhetik, ezekben pedig körülbelül 6 millió különböző mutáció fordul elő. A rákbetegség kezelésének hatékonyságát nagyban elősegíti, ha az orvosok felismerik a daganat mögött húzódó konkrét génhibát, mely esetben személyre szabott, célzott támadást indíthatnak a daganatsejtek kóros osztódását kiváltó molekuláris okokra.

Az Oncompass Medicine kutatói a fentiekből kiindulva alkották meg azt az informatikai rendszert, ami a beteg daganatának genetikai háttere alapján segít kiválasztani az ideális kezelési módot úgy, hogy egy algoritmus segítségével az egyes génszakaszokból azonosítják az összes daganatot (áttétet) okozó hibás gént, így a beteg a későbbiek során személyre szabott, célzott gyógyszeres kezelésben részesülhet.

Személyre szabott, célzott kezelés

Ezek a gyógyszerek természetesen csak abban az esetben alkalmazhatók, ha a betegnél jelen van, vagy éppen nincs jelen egy bizonyos fajta génhiba. Ahhoz, hogy ez kiderüljön, pont ezért van szükség a gyógyszerhatékonysági vizsgálatok elvégzésére: ezt nevezik molekuláris diagnosztikának. Tudnunk kell azonban, hogy a célzottan ható készítmények sem csodaszerek, hiszen nem mindenkinél hatékonyak.

A diagnosztika eredményétől függően a beteg a kezelőorvos döntése alapján célzott gyógyszeres kezelésben részesülhet, de az is előfordulhat, hogy a vizsgálat során éppen az bizonyosodik be, hogy a hibás gén nem kezelhető gyógyszeresen. "Nagyon gyakran éppen arról adunk információt a betegeink számára, hogy a beteg esetében egy más típusú terápia - akár kemoterápia, sugárterápia vagy immunterápia - nagyobb valószínűséggel lehet hatásos, mint egy jelenleg elérhető célzott kezelés." - árulta el dr. Peták István, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy a diagnosztika sikertelen lenne, - épp ellenkezőleg, - hiszen a gyógyszerek vizsgálat nélküli, egymás utáni alkalmazása helyett még a kezelés elején kiderülhet, hogy az adott betegnél más jellegű terápia lehet hatékony. Így amellett, hogy értékes időt spórolunk, egy esetleges sikertelen kezelés további hátrányaitól is megkímélhetjük magunkat.

Hogyan zajlik egy ilyen vizsgálat?

A programba kerülést kezdeményezhetik a kezelőorvosok, és a betegek is regisztrálhatnak a rendszerbe. A vizsgálat elvégzéshez általában a daganatból korábban már levett szövettani mintára van szükség, a gyógyszerhatékonysági vizsgálat tehát nem igényel minden esetben újabb szövetmintavételt.

Ha kiderül, hogy a betegnél érdemes alkalmazni egy bizonyos készítményt, és ez már törzskönyvezett és a társadalombiztosítás által támogatott formában is rendelkezésre áll, akkor a kezelőorvosnak mindössze fel kell írnia az adott gyógyszert. Ha pedig az eredmények alapján az látható, hogy a célzott szerek közül ma még nem érhető el olyan típus, amellyel a beteget kezelni lehetne, akkor az onkológus már ezen információ birtokában tud másik, remélhetőleg szintén hatékony kezelést választani, így növelve a gyógyulás esélyét.

További információk itt: molekularis-diagnosztika.hu

Leadfotó: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!