Így éleszd fel a kertedet tavasszal - 4 tipp hobbikertészeknek

A tavasz beköszöntével a természet és vele együtt a kert is éledezik, és ilyenkor a hobbikertészek is elkezdik az aktuális teendők elvégzését. Ebben az időszakban kell felkészíteni a területet a hasznosításra, ki kell gondolni, hogy mit szeretnénk kezdeni a kertünkkel, meg kell tervezni az egyes ágyások, veteményesek helyét, és a gyakorlatban is el kell végezni az előkészületeket, például talajlazító ásás, gyommentesítés, vagy tápanyag pótlás képében. A tavasz első hetei tehát roppant izgalmasak, ilyenkor dől el, hogy milyen funkciókat tölt be a majd a kert, milyen növények kerülnek majd a földbe, és hogy egyáltalán hogy fog kinézni idén szeretett birtokunk!

Készítsünk terveket!

A tavasz kétségtelenül a kerttervezés, kertépítés legideálisabb időszaka. A tél által megtépázott kert szinte kiált a felújításért, rendbetételért, rendszerint ez az első lépés. A tervezési fázisban hasznos, ha készítünk egy felülnézeti vázlatot a kertről, és ezen jelöljük be, hogy hova kerülnek a zöldségek, a cserjesorok, a rózsák, és így tovább. A szokásos tavaszi ültetés ilyen módon egyszerűen kigondolható, ha azonban átfogó kertfelújítást tervezünk, vagy éppen egy újonnan vásárolt ház kertjét építjük fel az alapoktól, akkor mindenképpen érdemes kertészeti szakemberhez fordulni tanácsokért. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen ültetési távolságokat alkalmazunk (főleg facsemeték esetében), jó tudni, hogy milyen a birtok talajtípusa, hogy mi ültethető biztonságosan, kisgyermekes családoknál például nem kerülhetnek mérgező növények a kertbe (ezekből sokkal több van, mint gondolnánk), vagyis komplexebb munkálatoknál ne restelljünk segítséget kérni, így a jövőben számos bosszúságtól és jelentős kiadásoktól óvhatjuk meg magunkat.

Növényvásárlás

A tervek elkészülte, és a talaj előkészítése után indulhat a növénybeszerzés, ami egy nagyon izgalmas és mozgalmas feladat! Ne essünk ugyanakkor abba a hibába, hogy a kertészetben járva-kelve ösztönös döntéseket hozunk, és a hirtelen megtetsző növényeket rakjuk a kosárba! A kiszemelt példányokról nem elég annyit tudni, hogy szép piros a színe vagy hogy térdig ér, és az pont jó. Ha nem tudjuk, hogy milyen igényei vannak az adott növénynek, akkor otthon elültetve hamar csalódás érhet minket, mikor a növény hanyatlani kezd, vagy el is pusztul hamarosan. Minden növényfajnak vannak igényei, melyeket ki kell elégíteni, különben kudarccal végződik a nevelés. A legáltalánosabb meghatározó körülmények a fényigény, a vízigény, és a talajigény. A fényigény teljesülését a megfelelő ültetési hely kijelölésével szabályozhatjuk, vagyis a napfürdőt kedvelő rózsát ne magas, árnyékos fal tövébe telepítsük, míg például a hortenziát ne tegyük ki a nyári tűző nap égető sugarainak. A vízigény egyszerűbb eset, csak utána kell nézni az öntözés mikéntjének, és aszerint eljárni, a kellő talajminőség pedig szintén problémamentesen előállítható szükség szerint homok, komposzt, humusz, vagy savanyú föld hozzáadásával.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!