Home&Design

Hogy válasszunk szekrényajtóra zárat?

Számos esetben lehet szükségünk szekrényajtózárra. Sok opcióból válogathatunk, legyen szó akár arról, hogy az otthonunkba szeretnénk egy biztonságos megoldást, vagy egy iskolai szekrényt szeretnénk zárni, esetleg a sportegyesületünk öltözőszekrényének tartalmát tudnánk biztonságban.

A szekrényajtózár egy külön zártípus

Amikor felkeresünk egy zárakkal foglalkozó boltot, akkor ott találni fogunk zárakat, zárbetéteket, különböző alkatrészeket az egyes nyílászárókhoz, de lakatokat és egyéb megoldásokat is találhatunk szép számmal. Sokféle és olykor különleges igénynek is meg kell feleljenek az ilyen üzletek, épp ezért érhető el náluk ez a típus is. Kiváló példával szolgálnak a Zárdiszkont - Online zárszaküzlet szekrényajtózárak, melyeket a webshopból is megvásárolhatunk.

Ezek a szerkezetek más jellemzőkkel rendelkeznek, mint például egy bejárati ajtó. Ennek megfelelően teljesen különálló kategóriát kaptak, melybe immár olyan neves gyártók is készítenek szekrényajtó zárakat, mint a Lehmann, Siso, Ronis, Anbo, Elga, Titan vagy a Strong. A hagyományos mellett fényszekrényekre és lemezszekrényekre való változatok is elérhetőek. Ezeken kívül fiókzár, hűtőzár, vitrinzár, sőt fegyverszekrény zárak is találhatóak a piacon.

Bútorzár típusok

Többféleképpen is csoportosíthatjuk ezeket a szerkezeteket. Vannak például tollas kulcsos modellek, valamint cilinderes modellek is.

Ha egy meglévő, de valamilyen okból kifolyólag cserére szoruló típust szeretnénk pótolni, akkor nagyon fontos, hogy meg tudjuk határozni a zár típusát és méreteit. Ezek nélkül félő, hogy egy oda nem illő termékkel próbálnánk helyettesíteni a korábbi darabot. Vannak persze utólag felszerelhető darabok is.

Megkülönböztethetünk a beszerelés módja szerint is szekrényajtózárakat. Ez alapján vannak rácsavarozó, beeresztő, valamint bevésőzár változatok is.

  • A rácsavarozó akkor jó választás, ha egy vékonyabb szekrényre szeretnénk zárat szerelni. Így nem kell az ajtótestbe, hanem elég azon rögzíteni. Két altípussal is rendelkezik. Egyik esetén nincs kinyúló rész, ráadásul fémen is alkalmazható. A másikat inkább faszekrények esetén tudjuk alkalmazni, túlnyúlik és az esetében homlokirányból történő szerelés is elképzelhető.
  • A beeresztő zárakat viszont be kell építeni a falapba, épp ezért inkább vastagabb lapok esetén alkalmazható.
  • A bevéső zárak pedig a legvastagabb ajtók esetén alkalmazhatóak.

Arra minden esetben figyelnünk kell, hogy jól határozzuk meg a nyitás irányát, mivel vannak jobbos és balos zárak is. Vannak viszont egyetemes változatok is, ezeknél ezzel nem kell foglalkozzunk.

Akár főkulcsos zárakat is választhatunk

Kifejezetten előnyös lehet, ha egy kulcs nyitni tud több ajtót is. Nagyszerű megoldás ilyenkor egy mesterkulcsos bútorzár, mely garantálja, hogy akkor is kinyitható a szekrény, amikor elveszítjük a kulcsát. Például egy fitneszterem szekrényei esetén is jó választás, pl. a takarító számára.

A fentiek alapján máris könnyebb szekrényajtózárat választani!

Oldalak

Video Szerelmi horoszkóp
Home&Design
Home&Design
Egy tiszta és kellemes környezet nagyban hozzájárulhat a nyugodt alváshoz és a jó közérzethez.
Lifestyle
Az illóolajok alkalmazása mára a mindennapok részévé vált, hiszen számos előnyük van a háztartási tisztítástól kezdve az aromaterápián át a bőrápolásig.
Fashion&Beauty