Lakásfelújítás kényelmesen: 3 tipp, amivel sokat spórolhattok

Tavasszal a természet ébredése sokakat inspirál arra, hogy az esedékes nagytakarítás mellett lakásfelújításba is kezdjenek. A jó idő sokkal könnyebbé tesz bármilyen felújítási munkálatot, különösen nyílászárócserék vagy akár bontási projektek esetén. Hogyan érdemes lélekben és anyagilag felkészülni egy lakásfelújításra? Segítünk!

Miért jó ötlet a lakásfelújítás?

Otthonunk az első számú élettér, ahol lehetőségünk van megpihenni, kikapcsolódni, minőségi időt tölteni családunkkal, szeretteinkkel. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a minket körülvevő környezet otthonos és praktikus is legyen. Bár a dekorálás és a bútorok kiválasztása is fontos szempont, ha helyhiánnyal vagy elöregedett falakkal, csövekkel, burkolattal küzdünk, előbb-utóbb elkerülhetetlen egy alapos felújítás is.

Előfordulhat az is, hogy összességében praktikusnak érezzük otthonunkat, de szeretnék bizonyos elemeket, elektronikai cikkeket kicserélni, modernizálni azt. Ilyen esetben sem mindig úszhatjuk meg a felújítási munkálatokkal járó bútortologatást, bontást, vagy éppen festést. Szerencsére a tavasz beköszöntével a motiváció mellett a lehetőség is jóval több, hiszen nem kell a kihűlt lakástól félni, például nyílászárók cseréje vagy tisztasági falfestés esetén.

lakásfelújítás hitel kalkulátor

Nem utolsó szempont az sem, hogy egy modernizált, jó állapotban tartott, felújított lakás az ingatlanpiacon is jóval magasabb áron kelhet el, mint egy kevésbé esztétikus otthon. Ezért a felújításnak nem csak kényelmi szempontból hasznos, de akár befektetésnek is megéri.

3 tipp, amivel sokat spórolhattok lakásfelújítás esetén

  • Sajnos egy felújítás során történhetnek váratlan események, amelyek megdobhatják a költségeket. Az alapanyag árak növekedése miatt akár néhány hónap alatt is tapasztalhatjuk, hogy az eredetileg kitűzött büdzsé nem lesz elegendő. Éppen ezért érdemes a pontosan kalkulált költségeken kívül is rendelkezni vésztartalékkal, amely az ilyen váratlan helyzetekre nyújthat megoldást. Szükség esetén a lakáshitel nyújthat megoldást, amely épp az ilyen esetekben segíthet áthidalni a nehézségeket. Érdemes lakáshitel-kalkulátor segítségével tervezni, hogy biztonságos költségvetés álljon rendelkezésünkre.
  • Bár a szakemberek nem véletlenül tanulnak, gyakorolnak évekig, hogy a különböző szakmunkákat profin elvégezzék, bizonyos feladatokat akár mi is megoldhatunk. A szobafestés tipikus példája ennek, ahol akár családtagok és barátok is segíthetnek, és egy-két nap alatt új színekben pompázhat otthonunk, rendkívül költséghatékonyan. A komolyabb szakértelmet igénylő feladatokat azonban érdemes profikra bízni, nehogy kárt okozzunk az ingatlanban!
  • Mielőtt rábólintanánk az első ajánlatra, érdemes alaposan utánajárni, bizonyos munkálatok elvégzése milyen árkategóriában történik. Bár fontos a bizalom, és a professzionális hozzáállás, előfordulhat, hogy egy másik szakember olcsóbban is segít az adott projektben. Ugyanez igaz a megvásárolandó alapanyagokra, árucikkekre is. Járjunk utána, mi milyen árban mozog aktuálisan, hogy biztosan a legköltséghatékonyabb megoldást válasszuk!

padló parkettázás árkalkulátor árkategória

Azonban fontos tudni, hogy az alapanyag árak tavasszal jelentősen megugranak, ezért még felújítás előtt érdemes ezeket beszerezni. Ilyen esetben kikerülhetjük azt is, hogy alapanyag hiány miatt hónapokig kell várnunk a pótlásra. Ehhez is bármikor segítségül hívhatunk egy hasznos lakáshitel kalkulátort, hogy felkészüljünk a kiadásokra.

Hogyan készüljünk fel a felújításra?

Akár az egész lakást, akár csak egy-egy helyiséget újítunk, érdemes lélekben is felkészülni a váratlan helyzetekre. A felújítás elhúzódhat, ha hiányzik egy alkatrész, vagy a szakember nem tudja időben befejezni. Ilyenkor a komfortérzetünk is alacsony lehet, a szanaszét tolt bútorok, holmik és nem működő elektronikai cikkek miatt. Fontos azonban észben tartani, hogy ez csak átmeneti állapot, és minden azért történik, hogy minél otthonosabb és kényelmesebb lakásban élhessünk. Ilyenkor is fontos törődni magunkkal, és talán sütésre-főzésre nem lesz annyi időnk, legalább az ételfutárral szoros barátságot kötünk!

Fotók: Pexels /Skitterphoto, Pixabay/

Oldalak