Home&Design

Sóval is lehet a medencevizet fertőtleníteni

Nagyon sokan érzékenyek a klóros vízre, számukra a fürdőzés magas klórtartalmú fertőtlenítőszerek használatát követően bőrpirosodást, apró vörös kiütések megjelenését és komoly bőrszárazságot is okozhat. Akár ekcémát is. Ám ma már nekik sem kell lemondaniuk a medencézés örömeiről, hiszen az alternatív vízkezelési és víztisztítási módszerekkel már számukra is sokkal biztonságosabbá vált ez. A sóbontó készülék jelenti az egyik megoldást.

Mi az a sóbontó készülék?

A Medence Óriás sóbontó készülékeinek kínálata imponálóan gazdag. Többféle gyártó eltérő teljesítményű berendezései közül válogathatnak az érdeklődők. Ezek a termékek, amelyekre klorinátor néven is rátalálhatsz, a medence vizében lévő közönséges konyhasó felhasználásával működnek. A sót magába a szerkezetbe kell beletenni, ahol az elektromos áram segítségével felbomlik. Ez lényegében egy elektrolízis, amelynek során a nátrium-klorid molekulákból nátrium- (Na+) és klór- (Cl-) ionok keletkeznek. Az utóbbi bekerül a vízbe és ott átalakul hipoklórossavvá (HOCl), ami egy igen erős fertőtlenítőszer. Ez hatékonyan képes a medence vizében lévő baktériumokat, algákat és egyéb mikroorganizmusokat elpusztítani.

Konyhasóval történik a fertőtlenítés

Persze sokan most biztos felkapják a fejüket, mert mégiscsak klóros tisztítás történik a sóbontós vízkezelés során is. Ám az ezzel a készülékkel végzett fertőtlenítés jóval kíméletesebb a bőrhöz és a szemekhez is, mintha azt hagyományos klórtabletták adagolásával végeznék. A klorinátoros vízkezelés során folyamatos, kontrollált, egyenletes fertőtlenítést biztosít a készülék, amely automatikusan működik. A fertőtlenítés lényegi folyamata nem a medencében, hanem azon kívül, zárt rendszerben történik. Semmiképpen nem jelenthet így veszélyt sem a bent ülő, játszó gyerekekre, sem a felnőttekre.

A készülék használata folyamatos biztonságot jelent, hiszen az egyenletes klórozás biztosítja, hogy sokkal kisebb legyen a kórokozók: algák, gombák, baktériumok, stb. elszaporodásának az esélye. Ha jobb minőségű vízben szeretnél fürdeni mindig, akkor érdemes beszerezned egy sóbontó készüléket.

Alig érezni a sót

A hatékony fertőtlenítéshez a só szükséges koncentrációja: 3 kg/m3. Egy 10 m3-es medencébe tehát 30 kg tiszta, jódozatlan só szükséges mielőtt a készüléket beindítod. Persze ettől még nem lesz olyan a medence vize, mintha tengervízben fürdenél, hisz a legtöbb tenger sótartalma átlagosan kb. 2,5%, azaz tízszer annyi só van benne, mint a sóbontós medencében.

A sóbontó gép használata jelentősen javítja a medence használhatóságát, sokkal biztonságosabbá és egészségesebbé teszi a vizet, emellett pedig jelentősen csökkenti a medence higiénikus fenntartásának költségeit, hiszen nem kell extra vegyszerekre költened. Ám ajánlott Titán vagy KO36 alapanyagú saválló acélkiegészítőket használni a vízben a fokozott korrodálódás miatt.

Oldalak

Home&Design
Sztárok
Harry herceg sosem titkolta, hogy hétköznapibb életet szeretne élni, ám mint kiderült az egyik rokona miatt kénytelen volt elköteleznie magát királyi kötelességei mellett.
Lifestyle
Eláruljuk, honnan tudhatod, hogy valóban az adott víz okozza-e a problémát, és hogyan kezelheted a tüneteket.
Lifestyle
A csodaszép zöld növények hasznos és gyönyörű elemei otthonunknak, a legjobb pedig, hogy már néhány egyszerű tippet megfogadva is könnyedén gondjukat viselheted, amiért egészen biztosan hálásak...