Home&Design

Egy kábel, ami hozzásegít, hogy mindenhol legyen energia a lakásban

A mai modern technológia az életünk minden területére nagy hatással van. Ehhez hozzátartozik, hogy az elektromosság teljes mértékben behálóz bennünket, hiszen ezzel kelünk és ezzel fekszünk.

Az MKH vezeték nélkül az életünk szinte elképzelhetetlen lenne, hiszen ez az a kábel, ami biztosítja számunkra a megfelelő energiaellátást. Mivel az elektromosság egyre intenzívebben beépül a mindennapjainkba, így muszáj olyan eszközökkel dolgozni, amelyekben teljesen megbízhatunk.

Az elektromossággal kapcsolatos legnagyobb probléma, hogy minden esetben máshol történik meg a termelt áram felhasználása, mint ahol előállítják azt. Ebben a cikkben eláruljuk, hogy milyen kábelre, vezetékre van szükség, hogy ezt a problémát kiküszöbölhessük.

A felhasználási terület ismerete

Amikor az áram megérkezik a felhasználás helyére, akkor azt ilyenkor még több irányba is el kell vezetni, hiszen egy fogyasztási helyen általában több fogyasztó szokott jelen lenni. Itt jönnek képbe az Elektrikstore.hu MKH vezetékei, amelyek segítségével az áramot a lehető legkisebb ellenállással rendelkező kábellel tudjuk vezetni.

Talán mindenki ismeri Ohm törvényét, amiből kiderül, hogy egy ellenállás arányos a vezető hosszával, emellett fordítottan arányos a vezető keresztmetszetével. Emiatt történik az, hogy nagy keresztmetszetű és rövidebb vezetékek hálóznak körbe bennünket. Ilyenkor jön szóba a vezetékek okos megtervezése, méretezése, valamint az anyagok kiválasztása. Ezek mind szükségesek ahhoz, hogy a kábelezés minden paraméternek megfeleljen.

Az MKH típusú vezetők

A villamosvezetékek egyik legismertebb csoportja az MKH típusú sodrott rézből készült vezetők. Ezek műanyagból készülnek, kerek alakúak, hajlékonyak, így igen egyszerűen használhatóak. Az ilyen típusú kábelek hajlékonyak, többeres és sodrott rézvezetőkből állnak, a gyártók pedig PVC érszigeteléssel látják el őket. Ennek köszönhető a minőségük és az időtállóságuk.

A legtöbb esetben olyan berendezések táplálásához szokták őket használni, mint az erősáramú áramkörök kialakítása, de szóba jöhet a világításnál, az irodai vagy a háztartási berendezések áramellátásánál is. Ezeknek a vezetőknek az átmérői meghatározzák a felhasználási területüket, hiszen talán mondani sem kell, hogy ha nagyobb teljesítményre van szükség, akkor ott nagyobb átmérőt is kell használni. Csak így kerülhető el ugyanis a túlzott felmelegedés és a zárlat.

Sokszínű kábelek

A minőségi MKH vezetékek minden paramétere megtalálható az interneten, amit általában négyzetmilliméterben adnak meg. Ehhez jön hozzá a számtalan szín, hiszen a szigetelés árnyalata széles skálán mozog. A vezetőréteg azonban mindegyik típusnál rézből készül, ennek oka, hogy ez csekély ellenállást eredményez, emellett remekül hajlítható.

Fontos: az ingatlanban a vezetékek csőben vezetve, a vakolat alatt, valamint a külső csatornában kerülhetnek csak beépítésre. Ezzel biztosíthatjuk a megfelelő működést és a hosszú élettartamot.

Lead fotó: Elektrikstore

Oldalak

Home&Design
Egészség
Talán még nem késő, hogy nyárra jó formába tudj lendülni. Ha betartod ezeket a takácsokat, akkor egy hónap alatt rengeteg túlsúlytól tudsz megszabadulni.
Lifestyle
A Lidl igyekszik felhívni a vásárlók figyelmét, hogy indul az új üvegvisszaváltási rendszer. Az áruházlánc segítségével tényleg sokat tudsz spórolni.
Fashion&Beauty
Anya Taylor-Joy, az új Mad Max-film 28 esztendős üdvöskéje egy provokatív Mugler miniruhában tűnt fel a vörös szőnyegen, azonnal lehengerelve a rajongókat és a stílusszakértőket is.