Hűtőszekrények okosan: mitől lesz valóban friss tovább az étel?

Te tudatosam használod a hűtőszekrény funkcióit? Figyelsz az elrendezésre? Bár elsőre egyszerűnek tűnik, az ételek frissen tartása odafigyelést igényel, ahhoz, hogy hatékony legyen, több apró tényezőt is figyelembe kell venned. Ha ezeket ismered és használod, jelentősen meghosszabbíthatod az alapanyagok élettartamát és csökkentheted a pazarlást. Szebb konyha, vastagabb pénztárca? Mutatjuk, hogyan!
Milyen a megfelelő hőmérséklet?
Sokan feledkeznek el róla, pedig az élelmiszerek frissességének megőrzése az optimális hőfok beállításával kezdődik. Ez közvetlenül befolyásolja, hogyan működik a hűtőszekrény. Vannak különböző igények, de a 0–5 Celsius-fok közötti tartomány a legtöbb alapanyag számára megfelelő hőmérséklet. Fontos, hogy a hűtőt ne terheld túl, mert a zsúfoltság miatt sokat romlik a levegő keringése. A hideg levegő mindig lefelé áramlik, ezért a különböző szintek eltérő hőmérsékletűek: a húsoknak és halaknak az alsó polc a legbiztonságosabb, míg a tejtermékeket és készételeket feljebb érdemes tárolni. A megfelelő beállítás és a rendszeres ellenőrzés jóval többet számít, mint gondolnád.
Hogyan kerülheted el a „hűtőszagú” ételt?
Az ételek frissen tartásának sarokköve, hogy jól csomagoljuk be őket, ez nagyban meghatározza, mennyire hatékonyan működik a hűtőszekrény légkeringése. A folpack nem rossz, de sok anyagot pazarolsz vele. Gondolkozz fenntarthatóan: az újrazárható tasakok és az üveg tárolódobozok valóban megakadályozzák a nedvességvesztést, és azt is, hogy hogy az ételek átvegyék egymás illatát, vagy éppen a hűtőjét. A friss zöldségek esetében igazán fontos a megfelelő levegőzárás: a salátaféléket érdemes papírtörlővel kibélelve tárolni, hogy felszívják a felesleges nedvességet. A maradék főtt ételeket mindig hagyd teljesen kihűlni mielőtt beteszed a hűtőbe, mert a forró edények felfűtik a belső teret, ezzel jelentősen csökkentik a hűtés hatékonyságát.
Az okos konyha titkos fegyvere
A frissesség megőrzésének harmadik, de legalább ilyen fontos módja a rendszerezés. A megfelelően kialakított polcrend nagyban támogatja, hogy a hűtőszekrény minden funkciója maximum pörögjön. A zöldséges rekeszben a nagyobb páratartalom segít megóvni a növényi alapanyagokat, a felső polcok egyenletesebb hőmérséklete ideális a tojás, vaj vagy készételek számára. A középső részen tarthatjuk azokat az élelmiszereket, amelyeket gyakran használunk. Ez nem mellesleg energiahatékonyabb is, hiszen jóval kevesebbet kell kutakodnunk. Ha előre helyezed a hamarosan lejáró termékeket, azok szemmagasságba kerülnek, akkor nemcsak pénzt spórolsz, de nem túlzás: drasztikusan csökkentheted a kidobott étel mennyiségét. Egy alapos, átgondolt rendszerezéssel rengeteg ételt és ezáltal pénzt takaríthatsz meg.
Szeretnél még több praktikus, könnyen alkalmazható tippet az otthoni mindennapokhoz? Látogass el a fizz.hu oldalra, és merülj el a hasznos útmutatókban, inspiráló ötletekben! Keresgélj termékeink között, hatékony webhsopunkban hamar megtalálhatod a számodra megfelelő készüléket, konyhai eszközt, például egy hatékony hűtőszekrényt! Tedd kényelmesebbé és modernebbé a saját konyhádat, kezdj el böngészni most!





























