Home&Design

Fényűző minta, előkelő történelemmel: újra divat a moaré a lakberendezésben

Míg régen a királyi családokat öltöztették belőle, ma már a falainkat díszíti ez az elegáns anyag, amely a divatban és a lakberendezésben egyaránt reneszánszát éli.

Moaré

Általánosságban a moaré kifejezés inkább a mintázatra vonatkozik, mintsem az anyagra. Egy olyan hullámos, szinte vízjelre emlékeztető mintáról van szó, amelyet egy kompressziót és hőt ötvöző eljárással hoztak létre a 17. században. Bár történelmileg selyemhez használták, a hatást olyan anyagokkal is elérik, mint a műselyem, a poliészter, a pamut és a gyapjú. A csillogó minta hullámosnak tűnhet, mint a víz, de faux bois (fa erezet) mintát is felvehet. A mintától vagy az anyag színétől függetlenül az eredmény egy vegyes fényes és matt hatás, amely vizuálisan lenyűgöző.

Kezdetben a kiváltságosak szövete volt: Viktória királynő szürke, antik moaré ruhákat viselt , George Washington elnök pedig még egy türkiz moaré szalagot is magára öltött , amelyet ma a Harvard Peabody Múzeumban őriznek. A The Metropolitan Museum of Art szerint a The Lady's Cabinet magazin azonosította a moaré népszerűségét az 1830-as években, amikor az esti partikra és rendezvényekre szánt ruhák tökéletes anyagaként emlegették.

Miután a moarét sikerült szintetikus szövetekből is megvalósítani, könnyebben elérhetővé vált a polgárság számára és a divat mellett a hétköznapi berendezési tárgyak kedvelt anyaga is lett. Bár az anyag az 1990-es évekre nagyrészt kikerült az otthoni dekorációból, néhány cég még a repertoárjában tartja… és milyen jól teszik, hiszen a trendjelentések szerint a moaré ismét visszatérőben van!

Kattints a galériára, mutatjuk mely helyiségekben és hogyan érdemes alkalmazni a mintát!

Egy csipetnyi kifinomultságot és történelmet is ad a modern belső terekhez. Vázaként is tökéletesen mutat.
Kattints a további képekért!

A szerelmi háromszögön kívül van még egy dolog, amit imádunk Az éhezők viadala filmekben - ez pedig a lakberendezési stílus, amit inspirált.

Leadfotó: 123rf.com

via

Oldalak

Home&Design
Lifestyle
A vöröshagyma héjának jótékony hatásai, valamint felhasználási módjai kevésbé ismertek, ezért most összeszedtük, miért nem szabad soha egyből kihajítani.
Home&Design
Idén is megrendezik Magyarország legnagyobb konyhabútorokat, konyhagépeket, konyhai eszközöket és mindenekelőtt konyhai trendeket bemutató kiállítását.
Lifestyle
Az ételek élvezete nemcsak az ízekben rejlik, hanem azzal is jár, hogy kielégítsék az éhséget, ám vannak olyan élelmiszerek, melyek elfogyasztása után csak még éhesebbnek érezzük magunkat, és további...