Home&Design

Hogyan tudjuk csökkenteni hatékonyan a levegő páratartalmát a lakásban?

A hidegebb időjárás beköszöntével a lakásunkban töltjük az időnk jelentős részét, s a helyiségekben is kevesebbet szellőztetünk, hiszen a fűtési költségeken igyekszünk spórolni. Ennek azonban gyakran az a következménye, hogy megnövekszik a lakás levegőjének páratartalma, ami káros folyamatok elindulásához vezet.

Szüntessük meg a túl nedves levegőt!

A magas páratartalmat érdemes minél előbb megszüntetni, hogy megelőzzük ezeket a káros hatásokat. A BonAir.hu páramentesítő készülékeivel optimális szinten tudjuk tartani a lakásunk levegőjének nedvességtartalmát.

A cég a párátlanítók széles választékát forgalmazza a háztartási és az ipari célú felhasználásra egyaránt. A háztartások számára például a kompresszoros berendezések különböző kapacitással érhetők el, amelyek közül a felhasználás helyének megfelelően érdemes választanunk. A 20 literes napi kapacitástól a 40 literes kapacitásig sokféle terméket találhatunk webáruházukban.

A magas páratartalom következményei

A megfelelő páratartalom fenntartása az egészségünk és a komfortérzetünk szempontjából fontos, ugyanis a nedves környezet kedvez a penészgombák szaporodásának. Ez pedig rossz levegőminőséget eredményezhet, hiszen a gombaspórák a levegőben is megtalálhatók. A nedvesség hozzájárulhat a poratkák és más allergének terjedéséhez a lakásban, ami negatívan befolyásolja az egészségi állapotunkat.

A magas páratartalom hosszú távon káros hatással van az ingatlan szerkezetére is, hiszen rongálhatja a tetőszerkezetet, a falakat és a padlót. A bútorokat és egyéb berendezési tárgyakat is károsíthatja, hiszen a faelemek könnyen magukba szívják a nedvességet, és felpúposodnak, deformálódnak. Az elektronikai berendezésekre sincs jó hatással a nedves levegő.

Mit tehetünk a magas páratartalom megszüntetése érdekében?

  • Szellőztessünk minden nap az őszi és téli hónapokban is, hiszen a friss levegő fontos a szervezetünknek, ugyanakkor a nedvességet is csökkenthetjük általa.
  • A szellőztetés azonban nem elegendő azokban a hónapokban, amikor gyakran esik az eső, és a kültéri levegő is nedves. Ilyenkor a páramentesítő készülékekkel oldhatjuk meg a problémát. Ezek a berendezések elvonják a nedvesség jelentős részét a levegőből, s ezáltal optimális szinten tartják azt. Így megakadályozzák a penész képződését.
  • Tartsuk megfelelő hőmérsékleten a lakásunkat, hiszen télen a fűtetlen helyiségekben nagyobb eséllyel alakul ki a penész.
  • Gondoskodjunk a lakás rendszeres karbantartásáról, hogy időben észleljünk egy esetleges beázást, vízszivárgást.
  • Használjunk páramérőt a helyiségekben, hogy tisztában legyünk a levegő nedvességszintjével. Ha folyamatosan magas értékeket tapasztalunk, akkor egyszerűen be tudjuk üzemelni a párátlanító berendezést.

A páramentesítő készülékek használatával tehát gondoskodhatunk az ideális páratartalomról a lakásunkban vagy a munkahelyünkön, s így egészséges és higiénikus környezetet teremthetünk magunk és családunk számára.

Oldalak

Home&Design
Lifestyle
A tini-romantika még mindig képes tarolni. Ismét megmutatjuk, hogy mely filmekre kaptak rá a nézők a magyarországi Netflixen!
Sztárok
Zac Efron, hírnevének megszerzése óta rengeteget utazik, mikor munkaügyben, mikor egyszerűen kikapcsolódás céljából. Ennek ellenére sok éven át megőrizte kaliforniai gyökereit, így mindenkit...
Lifestyle
Persze mind tudjuk, hogy a kávé lendületet és energiát ad, na meg persze nagyon finom és sokunk számára elmaradhatatlan kiegészítője a reggeleknek, valójában viszont még ettől is sokkal több rejlik...