Home&Design

5 tipp, hogy a legrégebbi csempe is újként ragyogjon

Mindegy, hogy konyháról, fürdőszobáról vagy más vizes helyiségről van szó, egy biztos: a csempe jó választásnak bizonyulhat mint burkolat. Remekül tűri ugyanis a vizes közeget, könnyen tisztítható és persze jól is mutat. Ez utóbbi feltételnek viszont csak akkor felel meg, ha rendszeresen és megfelelően kezeljük.

Nem kell azonnal lecserélni

Ha azt vettük észre, hogy az utóbbi időben a fali csempéink veszítettek régi fényükből, még nem kell azonnal azon gondolkodnunk, hogy lecseréljük vagy hogy csempematricával eltakarjuk azokat. Az alábbi ötletek bevetésével ugyanis egykettőre visszanyerhetik eredeti állapotukat!

Mivel kezdjük?

Még mielőtt nekifognánk kifényesíteni a felületeket, elengedhetetlen a legelső lépés, ami nem más, mint az alapos takarítás. A legjobb megoldás, ha nem hetente vagy kéthetente egyszer esünk neki, hogy eltávolítsuk a makacs, odaszáradt foltokat és maradványokat a felületről. Érdemes inkább nap mint nap egyszer áttörölni azt – így nem lesz szükségünk durva vegyszerekre vagy erős súrolásra, hiszen a foltoknak nem lesz idejük „megkötni”.

5 tipp a ragyogó csempékért

Nézzük, melyek azok az anyagok és technikák, amelyek a legjobb barátaink lesznek, ha szeretnénk csillogó felületeket látni a konyhában, a mosdóban és a fürdőszobában!

Ecet

Nem maradhat ki a takarítószereink közül az egyszerű ecet. Nem véletlen, hogy számos bolti tisztítószer is tartalmazza, hiszen számos célra jó. Ha vízzel elkeverve a csempéken alkalmazzuk, nemcsak tisztítja és foltmentesíti, de fényesebbé is teszi a felületet. Sőt: még fertőtlenít is!

Oda-vissza

Ha a csempéken régebbi foltokat látunk – vagy csak tudjuk, hogy jó pár hét eltelt, amióta legutóbb tisztítottuk őket –, akkor nem elég egyszerűen áttörölni azokat. Ilyen esetben jól áztassuk be a célra használt szivacsot vagy ruhát, és lendületes oda-vissza mozdulatokkal, módszeresen haladjunk a csempéken!

csempe tisztítás otthon trükkök

Szódabikarbóna

Az ecethez hasonlóan a szódabikarbóna is igen sokoldalú szer, amit a háztartásban rengeteg mindenre használhatunk a cipőnk fehérítésétől kezdve a lefolyó kitisztításáig. Ami a csempéket illeti, keverjük el 1-1 arányban fehér ecettel, adjunk hozzá langyos vizet, majd cseppentsünk hozzá mosogatószert! Ezt a mixtúrát kiegészíthetjük még illóolajokkal, ha szeretnénk kellemes aromát csempészni a helyiségbe. Ezután csak tisztítsuk meg vele a fali csempéket és a járólapot, majd töröljük azokat szárazra!

Gőzölés

A gőzölővel való tisztítás természetesen remekül működik a fali csempéken és a járólapokon. Nemcsak olyan tisztává varázsolja a felületeket, amilyennek talán még soha nem láttuk azokat, de csillogóak is lesznek az eljárás után. Egy gőzölő persze nem olcsó mulatság, de ha sok a csempe az otthonunkban, érdemes befektetnünk!

Ablaktisztító

Egyszerű, de nagyszerű trükk, ha a boltokban is kapható ablaktisztító szerekkel fújjuk be a felszínt, majd egy papírtörlővel szárazra töröljük. Végül is: ha az ablakokon és a tükrökön működik, miért ne válhatna be a csempén is?!

A kulcs az alaposság

A rendszeresség mellett a másik legfontosabb tényező az alaposság. Figyeljünk oda minden négyzetcentiméterre, igyekezzünk több fényben is megnézni a munkánkat, hiszen könnyű átsiklani egy-egy foltos részen. Emellett ne feledjük el a fugát sem, hiszen az is a csempékhez tartozik – takarítsuk meg alaposan, például egy fogkefe és a fent említett szódabikarbónás elegy segítségével! Ha ezeket a tanácsokat követjük, ezentúl büszkén mutogathatjuk majd a csempézett helyiségeinket!

Fotó: Pexels /Karolina Grabowska/

Oldalak

Home&Design
Lifestyle
Immáron 10. alkalommal ítélték oda a Televíziós Újságírók Díját a legjobb tévés produkcióknak, műsorvezetőknek és televíziós színészeknek. A rangos kitüntetést ezúttal is a hazai sztárvilág...
Fashion&Beauty
Hamarosan felvehetjük a rövidnadrágokat, de ha érdekel, hogy melyik fazon lesz a divat idén, akkor nézd meg a cikkvégi galériánkat!
Home&Design
Két mexikói testvér nagyot álmodott és az egy szem szobanövényükből mára milliárdos értékű vállalkozást kreáltak.