Így néz ki a tökéletes férfi 2021-ben

Azt hihetnénk, csak a nőideál módosul korszakról-korszakra, de ez nincs így. Az, hogy épp ki számít tökéletes pasinak épp olyan változó. Nézzük, 2021-ben milyen fizimiskával lehet valakire azt mondani: kifogástalan a külseje.

A tökéletes férfi ma

Mitől lesz egy férfi jóképű - vagy gyönyörű? Az elmúlt évtizedekben a nyugati férfi szépség leghíresebb ikonjai meglehetősen szűk csoport voltak - a képernyő kék szemű csillagai jutnak eszünkbe, mint Brad Pitt vagy Leonardo DiCaprio. De az elképzelés, hogy hogyan néz ki a "tökéletes" férfi változik, ahogy a film és a divat világa nagyobb sokszínűséget ölel fel, és a reprezentáció fontosságát megértik a globális márkák.

Világszerte a "faragott" férfi alak idealizált színvonala ritkán tükrözi az átlagember testét. A TikTokhoz hasonló közösségi média-alkalmazások azonban segítenek megváltoztatni a férfi szépségszabványokat azáltal, hogy olyan pasikat mutatnak be, akik korábban nem rendelkeztek volna platformmal. A brit modell, testpozitív aktivista és a TikTok sztárja, Ben James megváltoztatja a nagyobb férfiak szemléletmódját. 2019-ben, mint egy plusz size modell részt vett a Simply Be ruházati márka reklámkampányában más modellek mellett, és együtt dolgozott Ted Bakerrel és az ASOS-szal. James elmondta a BBC Cuture-nek, hogy munkája "vigaszt és bizalmat ad a fiúknak és a férfiaknak egyaránt, azt üzeni nekik, hogy keresettek és méltók".


Míg a plus size női sztárokat - mint például Lizzo és Ashley Graham modell - széles körben ünnepelték, férfi megfelelőik kevésbé kerültek a figyelem középpontjába. A közelmúltban azonban Rihanna fehérneműmárkája, a Savage Fenty segített normalizálódni és platformot adni a molett pasiknak. Ez a férfi szépség fokozódó demokratizálódásának jele? Ahogy Ben James fogalmaz: "Szeretném, ha az iparág fejlődne azáltal, hogy soha nem látott módon különböző testalkatokat használnánk. Miért nem lehet apu test egy illatkampányban vagy egy vezető szerep egy filmben? A hangsúlyt el kell terelni ezekről a természetellenesen elért testalkatokról, amelyeket még maguk a színészek sem képesek fenntartani".


Alexander Edmonds, az Edinburgh-i Egyetem antropológiaprofesszora elmondta a BBC Culture-nek: "A rabszolgaság és a gyarmatosítás öröksége miatt a nyugati trendek mindig nagyon a fehérek felé orientálódtak, és a múltban ezen kevésbé akartak változtatni, de ez most megtörténhet". Az olyan fekete szupermodellek, mint Tyson Beckford és Alton Mason rendszeresen díszítik a GQ és más magazinok borítóit, és a divatvilág fokozatosan egyre változatosabb, talán részben azért, mert a globális társadalmi változások - mint például a Black Lives Matter mozgalom - arra késztették a márkákat, hogy felismerjék a sokféleség szükségességét.

Oldalak

  • 1
  • 2