Meglepő, de sokan ezt adják ajándékba karácsonykor

A személyre szóló ajándék nem kell, hogy drága vagy új legyen.

Rendkívül káros a környezetre a ruhák gyártása

A használtruha piac a 2008-as válság után lett népszerű Magyarországon. A turkálók alacsony árai által spórolni tudtak az emberek a ruhatárukon, a válság elmúlásával pedig egyes társadalmi körökben megmaradt ez a fajta vásárlási szokás. Az elmúlt néhány évben egy újabb érv is adódott az eddigiek mellé, ugyanis használtruha vásárlással nemcsak pénzt, de energiát is megtakaríthatunk, ami a jelenlegi klímahelyzetben kiemelten fontos szempont.

Viszonylag ritkán esik róla szó, hogy nem csak a ruhák gyártása során, de már annak előzményeivel is rengeteg káros anyag kerül kibocsátásra, így nem véletlen, hogy a világ második legszennyezőbb iparága a divatipar. Varga Renáta, a Gardróbom tervezője hangsúlyozta, hogy ez a folyamat összességében még így sem olyan ártalmas, mint a szintetikus szálak előállítása, mégis a ruhák 60%-ka ilyen anyagokból készül. Ezután következik a szállítás a gyártás helyszínére, ami szintén nagy mennyiségű károsanyag-kibocsátást von maga után. Számos gyártó üzem található olyan fejlődő/szegény országokban, ahol többnyire nők és gyermekek készítik a ruhákat, embertelen körülmények között és nevetségesen kevés fizetésért. A használtruhák adás-vételével pénztárcabarát módon juthatunk sokszor még címkés darabokhoz, a ruhák élettartamát pedig meghosszabbíthatjuk. Így okosan és környezetbarát módon vásárolva maradhatunk divatosak.

„Úgy gondoltuk ezen a területen Magyarországon fejlődésre van szükség, ezáltal jött létre a Gardróbom applikáció, ahol úgy tudunk vásárolni a feltöltött használtruhák között, akár egy webshopon" – tudtuk meg Varga Renátától.

Lapozz a folytatáshoz!

Oldalak

  • 1
  • 2