Kétezer éves arckrémet találtak

Azt mondják, a kozmetikumoknak viszonylag hosszú - akár egy éves - szavatossági ideje van. De mi a helyzet akkor, ha kétezer éves arckrémre bukkanunk?

Kétezer éves arckrémet találtak

Amikor Jean-Baptiste Alphonse Karr francia író és újságíró megfogalmazta mondatát: "minél több dolog változik, annál inkább ugyanaz marad" - valószínűleg valamikor az 1800-as évek közepén -, nem látta előre a rendkívüli fejlődést, amely az elmúlt évszázadokban bekövetkezett. Repülés, antibiotikumok, szociálhumanizmus és emberi jogok, atomenergia, robotika, műholdak, a kereskedelem és a kultúra pillanatnyi és mindig összekapcsolt földgömbje: a lista végtelen. De ahogy Karr - és számtalan történész, néprajzkutató, antropológus, nyelvész, régész - megjósolhatta: igen, az embereket még mindig ugyanúgy foglalkoztatja a csillogás, különösen, ha a bőrükről van szó.

Rábukkantak az egyik legemlékezetesebb régészeti leletre a közelmúlt emlékeiből: egy ón edény arckrémre, amely körülbelül 2000 éves lehet, és az egykori "Londinesi" városból, más néven a mai Londonból származhat. Tökéletesen lezárt, művészi felépítésű, élvonalbeli kozmetikum keményítőből, kecskéből vagy tehenből származó állati zsírból és ónból, így krémes, áttetsző árnyalatottal rendelkezik. Még ujjlenyomatok is vannak benne.

Egy ilyen kicsi, hétköznapi tárgy nemcsak a római felsőbb osztály (vagy a templomi dolgozók) valószínűleg mindennapi szokásaira világít rá, hanem a római kultúra egész áramlására, amely észak felé haladt.

Cikkünk folytatódik...

Fotó: 123rf

Oldalak

  • 1
  • 2