Fashion&Beauty

Gyászol a divatszakma: elhunyt Issey Miyake világhírű japán divattervező

84 éves korában elhunyt rákban Issey Miyake világhírű japán divattervező.

Hirosimából a csillogó divatszakmáig

A soha nem gyűrődő, pliszírozott kreációiról nevezetes divatóriás, aki Steve Jobs Apple-alapító híres fekete garbópulóverét is tervezte, a divatiparban végzett munkája elismeréséül elnyerte a japán Kulturális Rend kitüntetést.

Miyake eleinte táncos vagy sportoló akart lenni, de nővére divatlapjainak olvasása arra inspirálta, hogy irányt váltson. Úgy vélik, eredeti érdeklődése magyarázza, hogy kreációi mindig lehetővé tették a szabad mozgást.

Miyake Hirosimában született. Hétéves volt, amikor a második világháború végén az amerikaiak ledobták az atombombát a városra, ő éppen iskolában volt. Élete későbbi éveiben vonakodva beszélt az emlékről. A New York Times című amerikai lapba 2009-ben írt cikkében azt írta, nem szeretné, ha az atombomba-túlélő címkét kellett volna viselnie a divatvilágban.

„Amikor becsukom a szememet, még mindig olyan dolgokat látok, amilyeneket senkinek, soha nem lenne szabad látnia”

– írta. Édesanyja az atombomba okozta sugárterhelés következtében halt meg három évvel a támadás után.

„Megpróbáltam magam mögött hagyni az emlékeket, sikertelenül. Inkább kreatív dolgokkal foglalkoztam, amelyek szépséget és örömet teremtenek. A ruhatervezés vonzott, részben azért, mert modern és optimista, kreatív formátum”

– írta cikkében.

A Tokiói Művészeti Egyetemen tanult grafikát, majd Párizsban ruhatervezést. Guy Laroche és Hubert de Givenchy francia divatcézárokkal dolgozott, ezután New Yorkba utazott. 1970-ben tért vissza Japánba, Tokióban megalapította a Miyake dizájnstúdiót.

A nyolcvanas évek végén fejlesztette ki a pliszírozás papírrétegekkel és hőkezeléssel végzett új módját, így a ruhák viselés közben megtartották eredeti formájukat és vékony rakásaik vonalát.

Végül több mint egy tucat – a női és férfi ruhakollekcióktól a táskákon át az órákig és a parfümökig terjedő – termékvonalat fejlesztett ki, mielőtt 1997-ben visszavonult. (MTI)

Az idei év legnagyobb trendszíne kétségkívül a fukszia pink, ami idén nyáron olyan nagy népszerűségnek örvendet, mint soha!

Leadfotó: Getty Images

Oldalak

Fashion&Beauty
Sztárok
Még az ág is húzza a 36 éves Amanda Bynest: az egykori hollywoodi komika élete legborzasztóbb napjait éli.
Fashion&Beauty
Egy tökéletes világban a nap minden pillanatában makulátlan szemsminkkel lépnénk az utcára. Ez azonban nem mindig lehetséges. Persze vannak kisebb csodaszerek, amik segítségünkre lehetnek a sminkünk...