Egészség

Átverés lenne a zabtej? Sokak szerint egyáltalán nem olyan egészséges, mint korábban gondoltuk!

Talán te sem gondoltad volna, de a növényi alapú tejalternatívák közül a mandulatej mögött bizony a zabtej a legnépszerűbb választás, amely az elmúlt időszakban igencsak éles vitákat váltott ki, egyre többen megkérdőjelezik ugyanis, hogy valóban egészséges-e az ital.

Vajon valóban egészséges a zabtej?

Vannak, akik vegán étrendjük vagy éppen tejfehérje-érzékenységük miatt, míg mások egyszerűen csak egészségtudatossági szempontokat figyelembe véve választják a zabtejet - egészen pontosan zabitalt - a mindennapok során. A zabtejben ugyanis kevesebb kalória és zsír van, mint a hagyományos tehéntejben, miközben több tápanyagot, például rostot és fehérjét tartalmaz. Éppen ezért meglepően hangozhat, de a zabtej egészségünkre gyakorolt hatása bizony rendkívül sok vitát váltott ki az elmúlt időszakban. Néhányan kritizálják, hogy egyes márkák túl sok cukrot és adalékanyagot tartalmaznak, ami ellentétes lehet az egészséges táplálkozás elveivel. Mások azonban megvédték a zabtejet, és rámutattak arra, hogy sok termék természetes összetevőkből készül, és gazdag tápanyagforrást jelenthet. Kíváncsi vagy, mi is az igazság? Szakértők árulták el a választ!

„Ami a médiahisztériát illeti, a zabtejet általában ördögként ábrázolják, ha más hozzáadott összetevőket is tartalmaz, amelyeket a tej feldolgozása során használnak annak érdekében, hogy egy olyan terméket hozzanak létre, amit a fogyasztók szívesen isznak” - magyarázza Liz Shaw, dietetikus. De ahogyan sok csomagolt élelmiszer esetében, úgy a zabitalok mindegyike sem azonos, a boltok polcain találhatsz olyan termékeket, melyek csak zabot, vizet és sót tartalmaznak, de olyanokat is, amelyekben van némi plusz hozzáadott tápanyag.
Kattints a további képekért!

Az agy egy létfontosságú szervünk, így megéri úgy vigyázni rá, ahogyan csak tudunk – étkezési szokásainkkal is sokat tehetünk azért, hogy megfelelően karban tartsuk, és elkerüljük azt, hogy bármi problémánk legyen vele.

Leadfotó: 123rf, forrás: goodhousekeeping.com

Oldalak

Egészség
Sztárok
Véget ért a klubszezon Szoboszlai Dominik számára, mivel sem az Európa-liga, sem az FA-kupa döntőjében nem lép pályára a Liverpool FC. Egy kupát a középpályás azért így is nyert a csapattal.
Lifestyle
A Juno szonda a Jupiter bolygó egyik holdját, az Europát vizsgálta, amikor érdekes felfedezésre bukkant. Emiatt a tudósoknak is leesett az álla!
Sztárok
Hailie Jade Scott neve sokak számára ismerős lehet, különösen mivel édesapja, Eminem már kislánykorában többször beleszőtte nevét dalszövegeibe.