Húszmillióval nőhet a rettegett népbetegség áldozatainak száma - akár te is érintett lehetsz

A WHO nemrégiben nyugtalanító jelentést tett közzé: egy évtizeden belül akár 40 százalékkal is növekedhet a demenciában szenvedő betegek száma, így 2030-ra akár a 78 milliót is elérheti.

"Milliók memóriáját, függetlenségét és méltóságát rabolja el"

A demencia olyan neurológiai rendellenesség, amely emlékezetvesztéssel és a kognitív képességek romlásával jár. Az állapotot gyakran stroke, agykárosodás vagy Alzheimer-kór okozza. A betegség a világnak máris évente 1,3 billió dollárjába kerül.

A WHO jelentése szerint az elöregedő népesség miatt egy évtizeden belül 78 millióra nőhet a demenciások száma, 2050-re pedig már a 139 milliót is elérheti. A világszervezet emlékeztetett, hogy csak minden negyedik országnak van nemzeti startégiája a demenciában szenvedők és családjaik támogatására, és arra hívta fel a világ kormányainak figyelmét, hogy tegyenek lépéseket a közegészségügyi helyzet megoldása érdekében.

„A demencia milliók memóriáját, függetlenségét és méltóságát rabolja el, de a többieket is meglopja, azokat, akik ismerik és szeretik őket. A világ cserbenhagyja a demenciában szenvedőket, és ez mindannyiunknak fáj” – fogalmazott Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

Fotó: 123rf

Lapozz, még nincs vége a cikknek!

Oldalak

  • 1
  • 2